Άρθρο του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Φιλιππίδη
Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλη την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Παγκόσμια, οι κοινωνίες και οικονομίες καταρρέουν. Η χώρα μας, στάθηκε “βράχος” απέναντι στο φάσμα του θανάτου που προκάλεσε ο Covid-19, κατορθώνοντας να διασφαλίσει τις μικρότερες δυνατές απώλειες της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς, όμως, οι δυσκολίες παραμένουν και διογκώνονται. Το φαινόμενο της πιστωτικής ασφυξίας από την έλλειψη ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, γενικεύεται καθημερινά, τα προβλήματα εντείνονται, ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά, το περιθώριο κέρδους έχει εξανεμισθεί τελείως.
"Το εμπόριο πορεύεται σ’ένα σκηνικό χάους, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις καταστάσεις που βιώνει"
Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων προμηνύει ότι το αμέσως ερχόμενο διάστημα, θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία.
Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» του κορωνοϊού είναι η «Αγορά», η οποία πλήττεται βάναυσα, βιώνοντας μια δραματική κατάσταση, με δυσοίωνες προοπτικές.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δέχεται την κραυγή αγωνίας επιχειρηματιών που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς διακυβεύεται το μέλλον των επιχειρήσεών τους και προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να στηρίξει τους συναδέλφους, υποβάλλοντας, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την εύθραυστη οικονομία μας.
Το οικονομικό πρόβλημα των συναδέλφων έχει τεράστιο βάθος και θεωρούμε ότι για να έχουμε τις λιγότερο δυνατές απώλειες, θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Η βασική, λοιπόν, πρότασή μας, είναι η λήψη δανείου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από όποιον σχετικό οργανισμό (Αναπτυξιακή τράπεζα, ΕΤΕΑΝ κλπ.), το οποίο θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις, χωρίς να αποκλείει τους αδύναμους.
Επίσης, προτείνουμε την άμεση κατάργηση του άδικου φόρου επιτηδεύματος, καθ’ ότι είναι αδύνατον επιχειρήσεις που έκαναν επί 10 χρόνια ένα μαραθώνιο για να υφίστανται, σήμερα να βρίσκονται στην αφετηρία ενός νέου μαραθωνίου, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει το αύριο.
Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η χώρα μας, με μια κοινή προσπάθεια, θα επιδιώξουμε να ξεπεράσουμε, με το λιγότερο δυνατό κόστος, αυτή την οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος όλων μας είναι να ξαναχτίσουμε και να παράγουμε ό,τι δυνατόν καλύτερο και ανθρώπινο, με την ΕΛΠΙΔΑ να οδηγήσουμε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία σε έξοδο από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.
"Γιατί, χωρίς ΕΛΠΙΔΑ δεν υπάρχει ΖΩΗ"