Καινοτομία/Έρευνα/Τεχνολογία
Στον Αλέξη Πάντζιαρο
Στην Μαρία Τερζή
Στην Άρτεμις Κοντού
Στην Λίζα Χαραλάμπους
Αλέξης Παντζιαρος
Ο Δρ. Αλέξης Πάντζιαρος είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Coffe-Eco με έδρα τη Πάτρα.
Η Coffe-Eco συλλέγει και επεξεργάζεται υπολείμματα καφέ espresso για την παραγωγή πρώτων υλών για προϊόντα καλλυντικών, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και προϊόντα πλαστικού.
Παράλληλα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας εκπαίδευσης Morphoses και της εταιρίας μάρκετινγκ Blue Rocket οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο και Αθήνα αντίστοιχα. Έχει προϋπηρεσία ως σύμβουλος βιωσιμότητας στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας της Ελλάδας και άλλες Ελληνικές εταιρίες.
Ο Δρ. Αλέξης Πάντζιαρος κατάγεται από την κατεχόμενη Φυλλιά και το Ξερό και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία πήγε για σπουδές στη σχολή χημικών μηχανικών του πολυτεχνείου της Πάτρας όπου και παρέμεινε για 10 χρόνια ολοκληρώνοντας το πτυχίο, μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του ως χημικός μηχανικός με εξειδίκευση την επεξεργασία αγροτοβιομηχανικών υπολειμμάτων με σκοπό τη παραγωγή και εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων.
Πιστεύει πως η καινοτομία μέσω της βιωσιμότητας σε όλες τις αγορές είναι μονόδρομος και επιβάλλεται πλέον από τη νέα αγοραστική δύναμη η οποία ονομάζεται Gen-Z.
Το βραβείο απένειμε η κ. Άντρη Προδρόμου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νέων της Κύπρου.
Δρ Μαρία Τερζή
H Μαρία Τερζή είναι συνιδρύτρια και CEO της Malloc στην οποία είναι υπεύθυνη για την εταιρική διακυβέρνηση και την καθοδήγηση των στρατηγικών που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επίτευξη των στόχων της.
Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στη μηχανική μάθηση και τα συστήματα συστάσεων με υποτροφία από το κρατικό Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών της Αγγλίας (EPSRC). Έχει δουλέψει στην εταιρεία Google ως μηχανικός λογισμικού και έχει σειρά δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε ακαδημαϊκά συνέδρια.
Το 2017 έχει επιλεγεί ως φιναλίστ των παγκοσμίων βραβείων Women Techmakers για την αριστεία στις ακαδημαϊκές της σπουδές και την εθελοντική της δράση στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Έχει επίσης βραβευτεί από την Google και το Royal Society of Arts με πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς πληροφορικής, και έχει τιμηθεί ως Scholar in Secure and Private AI από την Facebook.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, η Μαρία εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΊΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου και εξακολουθεί να διδάσκει ανάπτυξη λογισμικού στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι έντονα ενεργή στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του προγραμματισμού στην Κύπρο και είναι εθελοντικά οργανωτικό μέλος στο hack{cyprus}. Είναι επίσης εθελοντικά, αναπληρώτρια γενική έφορος στο Σώμα Κυπρίων Οδηγών - την εθελοντική οργάνωση στην Κύπρο για την ενδυνάμωση των κοριτσιών.
Η Μαρία έχει διακριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από την Καμπάνια Faces of Europe, τόσο για την συνεισφορά της στην πλατφόρμα αναφορών COVID-19 με την ομάδα του ΚΟΙΟΣ, όσο και ως συνδιοργανώτρια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού #EuVsVirus Hackathon μαζί με το hack{cyprus} για την τεχνολογική στήριξη της Ευρωπαϊκής αανάκαμψης από την έξαρση του κορωνοϊού́.
Έχει επίσης διακριθεί με την ομάδα της στο ΚΟΙΟΣ με το Cyprus Innovation Award για υλοποίηση πλατφόρμας για αυτοματοποιημένη χρήση drones σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και με το Cyprus Entrepreneur-ship Award 2020 με την startup Malloc για την εφαρμογή για προστασία δεδομένων σε κινητές συσκευές.
Δρ. Άρτεμις Κοντού
Η Άρτεμις Κοντού είναι η COO και συνιδρύτρια της Malloc και ασχολείται με δραστηριότητες προώθησης των προϊόντων και λειτουργίας της Malloc. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) στη Μηχανολογία από το Imperial College του Λονδίνου, μεταπτυχιακό (MSc) στη μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και πτυχίο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστημίου του Nottingham.
Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, η Άρτεμις εντάχθηκε στο Institute for Environment and Sustainability του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία, ως εκπαιδευόμενη.
Ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε ως βοηθός έρευνας και διδασκαλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011-2013) όπου συντόνιζε και διαχειριζόταν ερευνητικό έργο FP7-Regions χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την περίοδο 2013-2014 ήταν ερευνητική συνεργάτιδα με Marie Curie υποτροφία στην Akzo Nobel, όπου ανέλυσε τα δεδομένα ερευνητικού έργου χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. Έχει επίσης αναπτύξει εργαλεία ενεργειακής απόδοσης πλοίων και διενήργησε επιθεωρήσεις στην εταιρεία σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας.
Αφού εργάστηκε στην έρευνα για τρία χρόνια, εντάχθηκε στην ομάδα της τριβολογίας στη σχολή της μηχανολογίας του Imperial College London, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της. Η διδακτορική της διατριβή χρηματοδοτήθηκε από τη Shell και τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν κατοχυρωθεί με δυο διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Μετά το διδακτορικό της, εργάστηκε στο Τεχνολογικό κέντρο της Shell στο Imperial College. Κατά την άφιξή της στην Κύπρο το 2018, δίδαξε για 2 χρόνια στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενεργειακή νομοθεσία και μεταφορά και διανομή ενεργειακών πόρων. Παράλληλα εργάστηκε στο κέντρο αριστείας για έρευνα και καινοτομία ΚΟΙΟΣ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως υπεύθυνη των ερευνητικών υποδομών.
Δρ. Λίζα Χαραλάμπους
Η Λίζα Χαραλάμπους είναι συνιδρύτρια και Chief Technology Officer της Malloc με προτεραιότητες της την ασφαλή, αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση τον προϊόντων τις Malloc καθώς και την εύρυθμη λειτουργία της εταιρικής υποδομής.
Η Λίζα είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη μηχανική υπολογιστών με εξειδίκευση στην μηχανική μάθηση ισχυρών ταξινομητών για δεδομένα με αβεβαιότητα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην ανάλυση ψηφιακών σημάτων και έξυπνων συστημάτων καθώς και πτυχίου στην πληροφορική και επικοινωνίες πολυμέσων από το πανεπιστήμιο του Lancaster της Αγγλίας.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε ως ερευνήτρια για την BAE Systems UK μέσα στο πλαίσιο του EPS/RC και ανέπτυξε ένα σύστημα παρακολούθησης αεροσκαφών. Επιπλέον, κέρδισε για δυο συνεχόμενες χρονιές το βραβείο καλύτερου έργου από φοιτητή για την εκπόνηση της πτυχιακής και μεταπτυχιακής της διατριβής αντίστοιχα. Επιπλέον βραβεύτηκε με το μετάλλιο της πριγκίπισσας Βικτώριας από τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου του Lancaster.
Το 2011 επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε με την στήριξη της Eurocy Innovations Ltd και του ερευνητικού κέντρου ΚOIΟΣ ως ερευνήτρια για τρία χρόνια, στο μεγαλύτερο έως τότε συγχρηματοδοτούμενο έργο που χρηματοδοτήθηκε στην Κύπρο, NARNIA. Από το 2014 μέχρι και σήμερα η Λίζα είναι αφοσιωμένη στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, στη σύλληψη και ανάπτυξη έργων στον τομέα της ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.
Τα τελευταία χρόνια η Λίζα είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη λύσεων διατήρησης του απορρήτου που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους.
Τα βραβεία απένειμε η κ. Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κύπρου.