Καινοτομία
Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. κ. Παναγιώτης Κετικίδης
Ηλίας Γιαλαμπουκίδης
Ο Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, με καταγωγή από την Κομοτηνή, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ, όπου έλαβε μεταπτυχιακό στην Στατιστική και Μοντελοποίηση και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Μαθηματικά. Από τον Ιανουάριο του 2015 εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τους τελευταίους 6 μήνες έχει ιδρύσει μαζί με τον Στέφανο Βροχίδη και τον Ιωάννη Κομπατσιάρη την εταιρία «CDXi solutions ΙΚΕ» που αποσκοπεί στην παροχή λύσεων πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό μεγάλων επιχειρήσεων. Η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάλυσης χωρικών δεδομένων από δορυφόρους, κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αισθητήρες με στόχοo την ανίχνευση επιχειρησιακών προβλημάτων (όπως ρύπανση σε επιφανειακά ύδατα, άνθρωπος σε πλημμυρικό κίνδυνο, εντοπισμός βιομηχανικού αποβλήτου, κτλ.) με ανάλυση πολυμεσικής πληροφορίας από εικόνα, κείμενο και metadata. Η εταιρία έχει υπογράψει συμβόλαιο για ωρίμανση τεχνολογικού προϊόντος με την ESA BIC Greece αξίας EUR 50,000. Η εταιρία έχει προκριθεί στην Γ’ φάση στις top-10 συμμετοχές του διαγωνισμού NBG Business seeds, έχει κερδίσει πρώτη θέση στον διαγωνισμό καινοτομίας NextStage και δυο από τα τέσσερα βραβεία του διαγωνισμού Confluence Challenges 2023, απαντώντας σε προβλήματα που έθεσαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
Γιώργος Καράογλου
O Γιώργος Καράογλου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του University of Sussex. Κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και Management στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η πολυετής εργασία του στον κλάδο των Α.Π.Ε. σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αγάπη του για το σχέδιο και τις γνώσεις του στο Management, συνέβαλαν στην ενασχόλησή του με τον χώρο των κατασκευών και ανακαινίσεων κτιρίων.
Το ενδιαφέρον για καινοτόμες ενεργειακά και αισθητικά λύσεις σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα κατασκευών και αισθητικής, που αξιοποιεί τα ιδιαίτερα στοιχεία της ιδιοκτησίας και της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη, οδήγησε στην ίδρυση της Hive Construction. Η Hive, μια φρέσκια εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής ακινήτων, πλήρως εναρμονισμένων με την αιχμή της τεχνολογίας, φιλοδοξεί, από την πρώτη στιγμή ίδρυσής της να υλοποιεί σε κάθε έργο τον τίτλο της, να αποτελεί μια κυψέλη διάδρασης πελάτη και εταιρίας ώστε να ικανοποιείται το όραμα του πρώτου για την εκάστοτε κατασκευή που μας εμπιστεύεται. Ήδη η Hive έχει στο ενεργητικό της, την κατασκευή δύο οικοδομών και πληθώρας ανακαινισμένων κτιρίων (εμπορικής και οικιστικής χρήσης).
Από την πρώτη επαφή με τον υποψήφιο πελάτη και μέσα από τις επισκέψεις στο χώρο του έργου, την έρευνα των ιδιαίτερων συνθηκών της τοποθεσίας και άλλων παραμέτρων και φυσικά την αποτύπωση των επιθυμιών του πελάτη, εκπονείται διεξοδική μελέτη και ενημέρωση αυτού για τις βέλτιστες ενεργειακά, τεχνολογικά και τεχνικά λύσεις αξιοποίησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ιδιοκτησίας του ώστε να επιτυγχάνεται η μηδενική ενεργειακή απώλεια σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των τεχνολογιών smart home. Κατά την διάρκεια όλων των εργασιών, τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.
Στόχος, η ενεργός ανάμιξη του πελάτη σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου, με τη συνεχή αλληλεπίδραση και σε real time ενημέρωσή, ώστε να έχει γνώση και άποψη επί των εργασιών, αποκτώντας πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη των εργασιών.
Τηλέμαχος Βακουφάρης
Το Zarzavat δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2019 ως ένα project, το οποίο είχε ως βασικό του στόχο να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην αγορά αναφορικά με τα φρέσκα, πολύχρωμα και baby λαχανικά. Κύριο άξονα της λειτουργίας τους αποτελεί η παραγωγή customised λαχανικών με κριτήρια τη γεύση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το επιθυμητό μέγεθος. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στα food trends της διεθνούς γαστρονομικής αγοράς επιλέξανε λαχανικά που δεν ήταν ευρέως διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και πειραματιστήκανε πάνω στις μεθόδους καλλιέργειάς τους, ώστε να βρούνε τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης τους για την επίτευξη του επιθυμητού μεγέθους και γεύσης δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες κι έχοντας ως γνώμονα τη μικρότερη σπατάλη νερού. Από τον πρώτο χρόνο διάθεσης των λαχανικών τους έως και σήμερα έχουν δημιουργήσει σταθερές συνεργασίες με πολυβραβευμένα εστιατόρια και μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως Sani Oikos Resort, Electra Palace, Μακεδονία Παλλάς (Salonica Restaurant), Hyatt Regency(Ambrosia), , Clochard, Duck Private Cheffing, Canaves Oia (Elements), και άλλα. Επιπλέον βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με σεφ και εκπροσώπους της γαστρονομίας, ώστε να είναι ενήμεροι για τις ανάγκες του κοινού τους κι έτσι προβλέπουν και προσαρμόζονται στις τάσεις της κάθε εποχής.