Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Καγιά
Με καταγωγή από τις Σέρρες, η κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εμφανίστηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από 18 χρόνια και από το 2015 «κρατά» τα ηνία υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ενός νευραλγικού υφυπουργείου, το οποίο διαχειρίζεται σημαντικά θέματα από τον Έβρο έως τα Γρεβενά, τα οποία δεν αφορούν μόνο την καθημερινότητα των πολιτών αλλά επηρεάζουν άμεσα την αναπτυξιακή πορεία των δύο γεωγραφικών διαμερισμάτων. Με την συνέντευξή της στη «Θεσσαλονίκης Δρώμενα» τονίζει ότι η περιοχή της Βόρειας Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ευημερίας και παραγωγής πλούτου. Απαριθμεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία το υφυπουργείο προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και αποκαλύπτει ότι έχουν δεχθεί επενδυτικά σχέδια άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Τονίζει ότι η περιοχή αναδεικνύεται ως εμπορική πύλη των Βαλκανίων και προσθέτει ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Θεωρεί ότι το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την ελληνική οικονομία είναι πολύ θετικό και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πολιτικές που ενισχύουν την νεανική επιχειρηματικότητα.
Στην ιστοσελίδα του ΥΜΑΘ (www.mathra.gr) αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων «προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη» σε Μακεδονία και Θράκη. Με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία;
Το ΥΜΑΘ έχει την ευθύνη της έγκρισης και της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων για τον Βορειοελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού υποδεχόμαστε επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Επίσης συμμετέχουμε στην υλοποίηση διακρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Interreg, το Leader και άλλα, διαχειριζόμαστε δηλαδή και καταθέτουμε προτάσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη δεχτεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων τύπων επιχειρήσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ, τα οποία φτάνουν σε συνολικό ύψος μεγαλύτερο του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προστατεύουν τις ήδη υφιστάμενες. Σημαντική είναι επίσης η ίδρυση και λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησής της, με στόχευση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα βοηθήσει στην επιδίωξή μας η Μακεδονία και η Θράκη να πρωταγωνιστήσουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Στόχος μας είναι να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή προϊόντων στα οποία εμφανίζουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, με αυξημένη προστιθέμενη αξία, με έμφαση στην πιστοποίηση τους.
Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους πυλώνες της βορειοελλαδίτικης οικονομίας;
Η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ευημερίας και παραγωγής πλούτου. Όμως για να ορθοποδήσει έπρεπε πρώτα να σταματήσει η ασυδοσία και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Μόλις αυτό έγινε από την Κυβέρνησή μας, τα αποτελέσματα φάνηκαν σχεδόν άμεσα. Η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται ως εμπορική πύλη των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα την αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα λιμάνια, για τα αεροδρόμια και τις οδικές αρτηρίες μας. Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιοτεχνία αποτελούν, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, τις «ατμομηχανές ανάπτυξης», που θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό παρέχουμε προτάσεις διεθνούς αναγνωρισιμότητας, ενώ πολύ σημαντική είναι η παρουσία των επιστημόνων και των ερευνητικών κέντρων μας στον τεχνολογικό χώρο. Φυσικά, αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ακόμη, ειδικά στην Περιφέρεια, στον αγροτικό τομέα και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι όμως δέσμευσή μας να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, να προωθηθεί η Ανάπτυξη, να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα κοινωνικής προστασίας και να στηριχθούν τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι επίσης δέσμευσή μας να μειωθούν το συντομότερο δυνατόν οι φορολογικοί συντελεστές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελεύθερη οικονομία.
Σε ποια φάση βρίσκεται το εγχείρημα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας;
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποτελεί μια πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας που θα φιλοξενεί, σ’ ένα ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον, νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Το ΥΜΑΘ εποπτεύει την ΑΖΚ, η οποία είναι σχεδιασμένη να αποτελέσει ένα «πάρκο ανάπτυξης», όπου θα υποστηρίζονται και θα εδρεύουν νεοφυείς επιχειρηματικές επενδύσεις, υψηλής γνώσης και τεχνολογίας. Δυστυχώς, η ΑΖΚ έχει ανακοινωθεί εδώ και δέκα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αντλούσε χρήματα από τον προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αλλά με τη δική μας δράση μπήκε σε ένα δρόμο ολοκλήρωσης και υλοποίησης. Σήμερα λειτουργεί με εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό, και με προσωπικό που αριθμεί σε μόλις τρία άτομα, αλλά πλέον λειτουργεί, μετά από μια μακριά περίοδο που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Πλέον ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την Aegean Airlines και με εξειδικευμένα στελέχη του διεθνούς προγράμματος Jaspers. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του «Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» και είναι επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσει εντός του 2018 η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του Θύλακα, με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.
Ο αρχαιολογικός τουρισμός, είναι στις προτεραιότητές σας; Και ποιος είναι ο ρόλος της Αμφίπολης σε αυτόν;
Η ιστορία και η ομορφιά του τόπου μας επιτρέπει να συνθέτουμε τουριστικές προτάσεις ιστορικού, θρησκευτικού, ιαματικού και ιατρικού, τουρισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να γίνονται αυτές οι προτάσεις πραγματικότητα, απαιτείται η πρωταγωνιστική δράση των πολιτών και των τοπικών φορέων. Οι κρατικοί φορείς όπως το Υπουργείο Τουρισμού είναι φυσικά εκείνοι που θα ολοκληρώσουν τη δημιουργία των βασικών υποδομών. Στη συνέχεια πρέπει να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς, ο επιχειρηματίας και ο τοπικός αυτοδιοικητικός και επιχειρηματικός παράγοντας, ώστε να γίνει ανάπτυξη σοβαρών επιχειρήσεων. Η νοοτροπία ότι αυτά τα αναλαμβάνει κάποια κεντρική εξουσία δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε θα λειτουργήσει. Για την Αμφίπολη είμαι περήφανη, γιατί συμμετείχα σε σοβαρές πρωτοβουλίες των συμπολιτών μου και των τοπικών φορέων. Τις ενίσχυσα με κάθε τρόπο. Οργανώσαμε μέσω του ΥΜΑΘ, στις 30 Ιουνίου 2017, δημοσιογραφική αποστολή που έδωσε τη δυνατότητα στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας να δουν από κοντά τους θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής ώστε να την μεταδώσουν σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενίσχυσα επίσης το 1o Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2017, ενταγμένο στο Διεθνές Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (W.T.O.). Ως υπουργείο συμμετέχουμε επίσης στο πρόγραμμα INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020 στο έργο “Integrating Bulgaria-Greece cross-border significance historical and archeological assets into one sustainable thematic tourist destination” (BORDERLESS CULTURE). Σκοπός και ελπίδα μου είναι αυτές οι προσπάθειες να αποτελέσουν παράδειγμα και εφαλτήριο για περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, και πολύ πέραν αυτών, στηρίζω και συμπαραστέκομαι σε όλους εκείνους που ενεργούν για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου μας.
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα προς τους επενδυτές. Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση;
Το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την ελληνική οικονομία είναι πολύ θετικό. Το προφίλ μας αναβαθμίζεται θετικά από όλους σχεδόν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μετά από μια μακρά αρνητική περίοδο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, την αγροδιατροφή μας. Η θετική εικόνα που παρουσιάζουμε σε αυτούς τους τομείς, προσθέτει στο διεθνές επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας. Αυτά τα δεδομένα δυστυχώς δεν καταγράφονται από όλα τα ελληνικά media, για τους γνωστούς λόγους μεροληψίας, αποτελούν όμως πραγματικότητα στο εξωτερικό.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια. Για πρώτη φορά θα περάσει στη διαχείριση ιδιώτη. Μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να ωθήσει την επιχειρηματικότητα; Και με ποιον τρόπο;
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται και η αναβάθμισή του σε όλους τους τομείς θα βοηθήσει στην εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, προγραμματίζονται δράσεις που θα οδηγήσουν στο οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή, με τρόπο τέτοιο που θα σέβεται την κοινωνία και τον άνθρωπο.
Ο TAP είναι ένας αγωγός, ο οποίος διέρχεται σχεδόν από όλη την περιοχή που είναι στην αρμοδιότητα σας. Πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη; Ποιο το όφελος των τοπικών κοινωνιών;
Η διαδρομή του αγωγού μέσα από την Μακεδονία και τη Θράκη μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και σε ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης γύρω από αυτόν. Το ζήτημα είναι να παραμένει κατοχυρωμένο το θετικό πρόσημο της συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, στους κοινωνικούς φορείς και στην εταιρεία TAP AG που προκύπτει από το πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρία και από τη συνεννόηση με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Η εταιρεία έχει δηλώσει την πρόθεσή της ώστε τα ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν από τις δραστηριότητες του αγωγού, να διαχέονται σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές κοινωνίες και να τηρούνται επίσης αυστηρά οι όροι κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής ευθύνης. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι ιδιαίτερα θετική και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχιστεί.
Πως η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα;
Είναι επιτακτική ανάγκη και βασική προτεραιότητα για τη χώρα μας να δοθεί στους νέους μας η δυνατότητα να παραμείνουν εδώ και να αξιοποιήσουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους. Για να πετύχουμε την αντιστροφή του λεγόμενου «brain drain» απαιτείται η εύρεση μιας χρυσής ισορροπίας. Από τη μία πλευρά στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και στην κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων και από την άλλη, στη στήριξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, ειδικά στο πλαίσιο των «νεοφυών επιχειρήσεων», που είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν τις νέες θέσεις εργασίας και θα απορροφήσουν τους νέους που κατέχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτεί η καινοτομία. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία, την οποία άλλες κοινωνίες του εξωτερικού έχουν πλησιάσει μετά από δεκαετίες πειραματισμού και προσεκτικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Η κυβέρνησή μας λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της αυτή την κατατεθειμένη εμπειρία και προχωρά σε μια σειρά προσεκτικών ενισχύσεων. Πχ, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της νεανικής εργασίας, εξαγγέλθηκε πρόσφατα το πρόγραμμα «Πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας ως 35 ετών» με κρατική επιχορήγηση, το οποίο είναι προφανές ότι ενισχύει και τις δύο πλευρές, και του επιχειρηματία αλλά και του νέου εργαζόμενου. Επίσης τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, παράλληλα με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων, με παροχή συμβουλευτικής βοήθειας και επιχορήγηση υλοποίησης των επιχειρηματικών τους πλάνων. Η σημαντικότερη όμως ενίσχυση για τους νέους, δίνεται μέσα από την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και από το άνοιγμα των αγορών προς τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Εκεί κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, με φορείς όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, διοργανώνοντας ένα ευρύ πλαίσιο εκδηλώσεων, επαφών και συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, και τη δουλειά που κάνουν οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς, προωθώντας την Ελλάδα μέσω ανάλογων προγραμμάτων. Στόχος είναι να παραδώσουμε στους νέους μας ένα υπόβαθρο υποδομών και ευκαιριών πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να χτίσουν τα όνειρά τους. Αυτοί γνωρίζουν το πώς, εμείς οφείλουμε να θεμελιώσουμε το έδαφος για να πατήσουν.
Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα του 2018, οι γυναίκες έχουν τις ίδιες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε σχέση με τους άντρες;
Στην Ελλάδα του σήμερα η επιχειρηματικότητα δεν έχει φύλο. Έχουμε άλλωστε ζωντανά παραδείγματα πετυχημένων επιχειρηματιών και των δυο φύλων. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτό δεν εντοπίζεται στο πλαίσιο του νόμου, αλλά σε νοοτροπίες του χθες, που δυστυχώς ακόμη επιβιώνουν και επηρεάζουν την λειτουργία της αγοράς. Από την κυβέρνηση μας γίνονται σοβαρά και σταθερά βήματα στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εξάλλου η παρουσία πολλών γυναικών στα πιο υψηλά κλιμάκια του κράτους επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για ισότιμη παρουσία των δυο φύλων, ένα άλλωστε απαραίτητο χαρακτηριστικό κάθε πραγματικά προοδευτικής κυβέρνησης. Το παράδειγμα ισχυρών γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις είναι ίσως το πιο ισχυρό αντίδοτο στην καταπολέμηση των αναχρονιστικών αντιλήψεων.
Who is Who
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Βουλευτής Σερρών το 2000 με τη ΝΔ και επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015. Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος. Στις Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ. Στις Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Μαΐου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) έως και σήμερα. Είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Τσαρουχά και έχει έναν γιο και μία κόρη.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Καγιά
Με καταγωγή από τις Σέρρες, η κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εμφανίστηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από 18 χρόνια και από το 2015 «κρατά» τα ηνία υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ενός νευραλγικού υφυπουργείου, το οποίο διαχειρίζεται σημαντικά θέματα από τον Έβρο έως τα Γρεβενά, τα οποία δεν αφορούν μόνο την καθημερινότητα των πολιτών αλλά επηρεάζουν άμεσα την αναπτυξιακή πορεία των δύο γεωγραφικών διαμερισμάτων. Με την συνέντευξή της στη «Θεσσαλονίκης Δρώμενα» τονίζει ότι η περιοχή της Βόρειας Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ευημερίας και παραγωγής πλούτου. Απαριθμεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία το υφυπουργείο προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και αποκαλύπτει ότι έχουν δεχθεί επενδυτικά σχέδια άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Τονίζει ότι η περιοχή αναδεικνύεται ως εμπορική πύλη των Βαλκανίων και προσθέτει ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Θεωρεί ότι το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την ελληνική οικονομία είναι πολύ θετικό και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πολιτικές που ενισχύουν την νεανική επιχειρηματικότητα.
Στην ιστοσελίδα του ΥΜΑΘ (www.mathra.gr) αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων «προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη» σε Μακεδονία και Θράκη. Με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία;
Το ΥΜΑΘ έχει την ευθύνη της έγκρισης και της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων για τον Βορειοελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού υποδεχόμαστε επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Επίσης συμμετέχουμε στην υλοποίηση διακρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Interreg, το Leader και άλλα, διαχειριζόμαστε δηλαδή και καταθέτουμε προτάσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη δεχτεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων τύπων επιχειρήσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ, τα οποία φτάνουν σε συνολικό ύψος μεγαλύτερο του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προστατεύουν τις ήδη υφιστάμενες. Σημαντική είναι επίσης η ίδρυση και λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησής της, με στόχευση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα βοηθήσει στην επιδίωξή μας η Μακεδονία και η Θράκη να πρωταγωνιστήσουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Στόχος μας είναι να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή προϊόντων στα οποία εμφανίζουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, με αυξημένη προστιθέμενη αξία, με έμφαση στην πιστοποίηση τους.
Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους πυλώνες της βορειοελλαδίτικης οικονομίας;
Η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ευημερίας και παραγωγής πλούτου. Όμως για να ορθοποδήσει έπρεπε πρώτα να σταματήσει η ασυδοσία και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Μόλις αυτό έγινε από την Κυβέρνησή μας, τα αποτελέσματα φάνηκαν σχεδόν άμεσα. Η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται ως εμπορική πύλη των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα την αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα λιμάνια, για τα αεροδρόμια και τις οδικές αρτηρίες μας. Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιοτεχνία αποτελούν, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, τις «ατμομηχανές ανάπτυξης», που θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό παρέχουμε προτάσεις διεθνούς αναγνωρισιμότητας, ενώ πολύ σημαντική είναι η παρουσία των επιστημόνων και των ερευνητικών κέντρων μας στον τεχνολογικό χώρο. Φυσικά, αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ακόμη, ειδικά στην Περιφέρεια, στον αγροτικό τομέα και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι όμως δέσμευσή μας να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, να προωθηθεί η Ανάπτυξη, να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα κοινωνικής προστασίας και να στηριχθούν τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι επίσης δέσμευσή μας να μειωθούν το συντομότερο δυνατόν οι φορολογικοί συντελεστές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελεύθερη οικονομία.
Σε ποια φάση βρίσκεται το εγχείρημα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας;
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποτελεί μια πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας που θα φιλοξενεί, σ’ ένα ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον, νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Το ΥΜΑΘ εποπτεύει την ΑΖΚ, η οποία είναι σχεδιασμένη να αποτελέσει ένα «πάρκο ανάπτυξης», όπου θα υποστηρίζονται και θα εδρεύουν νεοφυείς επιχειρηματικές επενδύσεις, υψηλής γνώσης και τεχνολογίας. Δυστυχώς, η ΑΖΚ έχει ανακοινωθεί εδώ και δέκα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αντλούσε χρήματα από τον προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αλλά με τη δική μας δράση μπήκε σε ένα δρόμο ολοκλήρωσης και υλοποίησης. Σήμερα λειτουργεί με εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό, και με προσωπικό που αριθμεί σε μόλις τρία άτομα, αλλά πλέον λειτουργεί, μετά από μια μακριά περίοδο που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Πλέον ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την Aegean Airlines και με εξειδικευμένα στελέχη του διεθνούς προγράμματος Jaspers. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του «Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» και είναι επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσει εντός του 2018 η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του Θύλακα, με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.
Ο αρχαιολογικός τουρισμός, είναι στις προτεραιότητές σας; Και ποιος είναι ο ρόλος της Αμφίπολης σε αυτόν;
Η ιστορία και η ομορφιά του τόπου μας επιτρέπει να συνθέτουμε τουριστικές προτάσεις ιστορικού, θρησκευτικού, ιαματικού και ιατρικού, τουρισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να γίνονται αυτές οι προτάσεις πραγματικότητα, απαιτείται η πρωταγωνιστική δράση των πολιτών και των τοπικών φορέων. Οι κρατικοί φορείς όπως το Υπουργείο Τουρισμού είναι φυσικά εκείνοι που θα ολοκληρώσουν τη δημιουργία των βασικών υποδομών. Στη συνέχεια πρέπει να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς, ο επιχειρηματίας και ο τοπικός αυτοδιοικητικός και επιχειρηματικός παράγοντας, ώστε να γίνει ανάπτυξη σοβαρών επιχειρήσεων. Η νοοτροπία ότι αυτά τα αναλαμβάνει κάποια κεντρική εξουσία δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε θα λειτουργήσει. Για την Αμφίπολη είμαι περήφανη, γιατί συμμετείχα σε σοβαρές πρωτοβουλίες των συμπολιτών μου και των τοπικών φορέων. Τις ενίσχυσα με κάθε τρόπο. Οργανώσαμε μέσω του ΥΜΑΘ, στις 30 Ιουνίου 2017, δημοσιογραφική αποστολή που έδωσε τη δυνατότητα στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας να δουν από κοντά τους θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής ώστε να την μεταδώσουν σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενίσχυσα επίσης το 1o Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2017, ενταγμένο στο Διεθνές Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (W.T.O.). Ως υπουργείο συμμετέχουμε επίσης στο πρόγραμμα INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020 στο έργο “Integrating Bulgaria-Greece cross-border significance historical and archeological assets into one sustainable thematic tourist destination” (BORDERLESS CULTURE). Σκοπός και ελπίδα μου είναι αυτές οι προσπάθειες να αποτελέσουν παράδειγμα και εφαλτήριο για περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, και πολύ πέραν αυτών, στηρίζω και συμπαραστέκομαι σε όλους εκείνους που ενεργούν για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου μας.
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα προς τους επενδυτές. Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση;
Το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την ελληνική οικονομία είναι πολύ θετικό. Το προφίλ μας αναβαθμίζεται θετικά από όλους σχεδόν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μετά από μια μακρά αρνητική περίοδο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, την αγροδιατροφή μας. Η θετική εικόνα που παρουσιάζουμε σε αυτούς τους τομείς, προσθέτει στο διεθνές επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας. Αυτά τα δεδομένα δυστυχώς δεν καταγράφονται από όλα τα ελληνικά media, για τους γνωστούς λόγους μεροληψίας, αποτελούν όμως πραγματικότητα στο εξωτερικό.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια. Για πρώτη φορά θα περάσει στη διαχείριση ιδιώτη. Μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να ωθήσει την επιχειρηματικότητα; Και με ποιον τρόπο;
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται και η αναβάθμισή του σε όλους τους τομείς θα βοηθήσει στην εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, προγραμματίζονται δράσεις που θα οδηγήσουν στο οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή, με τρόπο τέτοιο που θα σέβεται την κοινωνία και τον άνθρωπο.
Ο TAP είναι ένας αγωγός, ο οποίος διέρχεται σχεδόν από όλη την περιοχή που είναι στην αρμοδιότητα σας. Πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη; Ποιο το όφελος των τοπικών κοινωνιών;
Η διαδρομή του αγωγού μέσα από την Μακεδονία και τη Θράκη μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και σε ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης γύρω από αυτόν. Το ζήτημα είναι να παραμένει κατοχυρωμένο το θετικό πρόσημο της συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, στους κοινωνικούς φορείς και στην εταιρεία TAP AG που προκύπτει από το πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρία και από τη συνεννόηση με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Η εταιρεία έχει δηλώσει την πρόθεσή της ώστε τα ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν από τις δραστηριότητες του αγωγού, να διαχέονται σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές κοινωνίες και να τηρούνται επίσης αυστηρά οι όροι κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής ευθύνης. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι ιδιαίτερα θετική και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχιστεί.
Πως η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα;
Είναι επιτακτική ανάγκη και βασική προτεραιότητα για τη χώρα μας να δοθεί στους νέους μας η δυνατότητα να παραμείνουν εδώ και να αξιοποιήσουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους. Για να πετύχουμε την αντιστροφή του λεγόμενου «brain drain» απαιτείται η εύρεση μιας χρυσής ισορροπίας. Από τη μία πλευρά στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και στην κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων και από την άλλη, στη στήριξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, ειδικά στο πλαίσιο των «νεοφυών επιχειρήσεων», που είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν τις νέες θέσεις εργασίας και θα απορροφήσουν τους νέους που κατέχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτεί η καινοτομία. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία, την οποία άλλες κοινωνίες του εξωτερικού έχουν πλησιάσει μετά από δεκαετίες πειραματισμού και προσεκτικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Η κυβέρνησή μας λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της αυτή την κατατεθειμένη εμπειρία και προχωρά σε μια σειρά προσεκτικών ενισχύσεων. Πχ, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της νεανικής εργασίας, εξαγγέλθηκε πρόσφατα το πρόγραμμα «Πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας ως 35 ετών» με κρατική επιχορήγηση, το οποίο είναι προφανές ότι ενισχύει και τις δύο πλευρές, και του επιχειρηματία αλλά και του νέου εργαζόμενου. Επίσης τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, παράλληλα με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων, με παροχή συμβουλευτικής βοήθειας και επιχορήγηση υλοποίησης των επιχειρηματικών τους πλάνων. Η σημαντικότερη όμως ενίσχυση για τους νέους, δίνεται μέσα από την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και από το άνοιγμα των αγορών προς τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Εκεί κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, με φορείς όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, διοργανώνοντας ένα ευρύ πλαίσιο εκδηλώσεων, επαφών και συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, και τη δουλειά που κάνουν οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς, προωθώντας την Ελλάδα μέσω ανάλογων προγραμμάτων. Στόχος είναι να παραδώσουμε στους νέους μας ένα υπόβαθρο υποδομών και ευκαιριών πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να χτίσουν τα όνειρά τους. Αυτοί γνωρίζουν το πώς, εμείς οφείλουμε να θεμελιώσουμε το έδαφος για να πατήσουν.
Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα του 2018, οι γυναίκες έχουν τις ίδιες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε σχέση με τους άντρες;
Στην Ελλάδα του σήμερα η επιχειρηματικότητα δεν έχει φύλο. Έχουμε άλλωστε ζωντανά παραδείγματα πετυχημένων επιχειρηματιών και των δυο φύλων. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτό δεν εντοπίζεται στο πλαίσιο του νόμου, αλλά σε νοοτροπίες του χθες, που δυστυχώς ακόμη επιβιώνουν και επηρεάζουν την λειτουργία της αγοράς. Από την κυβέρνηση μας γίνονται σοβαρά και σταθερά βήματα στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εξάλλου η παρουσία πολλών γυναικών στα πιο υψηλά κλιμάκια του κράτους επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για ισότιμη παρουσία των δυο φύλων, ένα άλλωστε απαραίτητο χαρακτηριστικό κάθε πραγματικά προοδευτικής κυβέρνησης. Το παράδειγμα ισχυρών γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις είναι ίσως το πιο ισχυρό αντίδοτο στην καταπολέμηση των αναχρονιστικών αντιλήψεων.
Who is Who
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Βουλευτής Σερρών το 2000 με τη ΝΔ και επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015. Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος. Στις Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ. Στις Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Μαΐου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) έως και σήμερα. Είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Τσαρουχά και έχει έναν γιο και μία κόρη.