Συνέντευξη του Προέδρου της ΔΕΘ - HELEXPO, κ. Τάσου Τζήκα
Με έντονο επιχειρηματικό χαρακτήρα, σημαντικό το διεθνές στοιχείο, τιμώμενη χώρα
την Κίνα, 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 της περσινής διοργάνωσης, πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου,
αλλά και την αίσθηση της «γιορτής» διάχυτη ξεκινά
το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου η 82η ΔΕΘ, η οποία θα
διαρκέσει έως τις 17 του μηνός. Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη της τελευταίας
δεκαετίας, με τα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη να
είναι σημαντικά βελτιωμένα.
Συνολικά οι διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες (Κίνα, Κύπρο, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν).
Από την Κίνα συμμετέχουν 167 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης. Στο πλαίσιο της κινεζικής συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν το GreekChinese Cooperation Forum, που έχει ως θέμα: «Investment Οpportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector» που αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η ημερίδα του Greek-Chinese Cooperation Forum με θέμα: «New Silk Road», που αποτελεί συνδιοργάνωση με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Επίσης θα διοργανωθεί το φόρουμ «A New Bridge for Cooperation & Development», από τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και το Roscongress Foundation.
Οι επιμέρους ενότητες της 82ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία, το e-gaming κ.α. με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.
Συναντήσαμε λοιπόν τον Πρόεδρο της ΔΕΘHELEXPO κ. Τάσο Τζήκα ελάχιστες μέρες πριν τα μεγάλα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ και είχαμε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.
Κύριε Τζήκα, ως Πρόεδρος της ΔΕΘHELEXPO, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποια θεωρείτε ως την ουσιαστικότερη συμβολή του έργου σας στη βελτίωση της δύσκολης Ελληνικής πραγματικότητας;
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διεθνοποίηση της Έκθεσης, ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι μεταξύ των βασικών μας στόχων στη ΔΕΘHelexpo. Καθημερινά παράγουμε έργο προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να συμβάλουμε στην εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρείν και να δημιουργήσουμε το έδαφος για συνεργασίες και συμφωνίες. Επίσης ένας στρατηγικός μας στόχος, που είναι πολύ σημαντικός για την πόλη, είναι και η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου με την παράλληλη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ και πως επιλέξατε να τους υλοποιήσετε;
Η φετινή διοργάνωση έχει τρεις πόλους: ο ένας είναι αυτός της διεθνοποίησης, που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετείται από τη σημαντική συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας. Πάνω από 150 κινεζικές επιχειρήσεις θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο 13, μεταξύ των οποίων επτά αναπτύσσουν παγκόσμια δραστηριότητα: η China Cosco Shipping Corporation, η China Development Bank, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China. Στην κινεζική συμμετοχή ξεχωρίζει επίσης η τηλεπικοινωνιακή ZTE, ενώ η 82η ΔΕΘ θα υποδεχθεί και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης. Ο δεύτερος πόλος είναι ο επιχειρηματικός. Στην 82η ΔΕΘ συμμετέχουν όλα τα Επιμελητήρια τις χώρας σε δύο περίπτερα, με 350 περίπου επιχειρήσεις. Το ελληνικό επιχειρείν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη φετινή διοργάνωση, θεωρώντας την πολύτιμο εργαλείο για την προβολή και την επίτευξη εμπορικών συνεργασιών. Ο τρίτος πόλος είναι αυτός της «γιορτής» για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της αναψυχής και του πολιτισμού.
Πείτε μας πως φαντάζεστε το μέλλον της ΔΕΘ;
Στη ΔΕΘ-Helexpo οραματιζόμαστε μια ΔΕΘ-πνεύμονα ανάπτυξης όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη τη χώρα, με εξωστρέφεια, διεθνή δικτύωση και ένα σημαντικό ρόλο στη διεθνή εκθεσιακή σκακιέρα.
Με αφορμή ότι τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, πως κρίνετε τον ρόλο της ΔΕΘ στην πορεία και την προοπτική των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και ποιες χώρες θεωρείτε ως τους κυριότερους επενδυτές;
Ένας από τους ρόλους της ΔΕΘ είναι να προσελκύει ξένους εκθέτες, να τους φέρνει σε επαφή με ελληνικές επιχειρήσεις και να δημιουργεί προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμφωνίες. Με την ευκαιρία της συμμετοχής της Κίνας πιστεύουμε πως η Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή και της ΔΕΘ-Helexpo, μπορεί να γίνει ένα hub για τα προϊόντα της Κίνας προς την Ευρώπη.
Με ποια κριτήρια γίνεται κάθε φορά η επιλογή της τιμώμενης χώρας; Έχετε αποφασίσει ποιά θα είναι η επόμενη;
Η επιλογή της τιμώμενης χώρας βασίζεται πάντα στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα και το εγχώριο επιχειρείν. Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ασία, ενώ προσφέρει εύφορο έδαφος για εμπορικές και άλλες συνεργασίες. Είναι επίσης γνωστό το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Για την επόμενη τιμώμενη χώρα βρισκόμαστε σε επαφές, ώστε να καταλήξουμε στην πιο επωφελή επιλογή.
Πώς αξιολογείτε την νεανική επιχειρηματικότητα και ειδικά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.
Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι οι νέοι άνθρωποι εξακολουθούν και τολμούν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Ειδικά στην περιοχή μας γεννιούνται νέες start ups, βασισμένες σε καινοτόμες ιδέες, που δίνουν ελπίδα για το αύριο της χώρας.
Θεωρείτε ότι οι συνθήκες ευνοούν την δραστηριότητα των νέων επιχειρηματιών; Και με ποιες ενέργειες η ΔΕΘ στηρίζει την προσπάθειά τους;
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και συχνά λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται κοντά στους νέους επιχειρηματίες, στηρίζοντας και προβάλλοντας μέσα από τις εκθέσεις της τις ιδέες, την παραγωγή τους και τα σχέδιά τους.
Το brain drain είναι πράγματι ένα πλήγμα για την χώρα μας, αφού λαμπρά μυαλά αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Πιστεύω πως πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι που έχουν όνειρα να μπορούν να τα βλέπουν να υλοποιούνται στη χώρα τους. Όσο για την εσωτερική μετανάστευση, θεωρώ πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αφού έχει δώσει ζωή σε ξεχασμένες τοπικές κοινωνίες, ενώ δίνει και μια νέα ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα και τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη.
Με ποιες ενέργειές σας στηρίζετε τους νέους, μπορεί αυτή η γενιά να ανακάμψει;
Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η γενιά αυτή μπορεί να ανακάμψει, γιατί είναι ιδιαίτερα μορφωμένη, με δεξιότητες και όραμα για το μέλλον. Στη ΔΕΘ-Helexpo βρισκόμαστε δίπλα στα νέα παιδιά, με δράσεις και αφιερώματα για την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την καινοτομία και ό,τι μπορεί να τα βοηθήσει να βρουν τον δρόμο τους.
Ποιες είναι οι προσωπικές σας επιδιώξεις για το μέλλον;
Να γίνει η Ελλάδα αυτό που πραγματικά μπορεί να είναι. Μία χώρα ελκυστική για να ζεις και να εργάζεσαι. Και αυτό αφορά κυρίως τα παιδιά μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Τζήκα για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί του και να του ευχηθούμε από καρδιάς καλή επιτυχία σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που έγινε τόσο από τον ίδιο, ως επικεφαλή, όσο και από τους υπόλοιπους ανθρώπους που ανήκουν στο δυναμικό της ΔΕΘ. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτή η έκθεση θα είναι η κορυφαία της δεκαετίας και θα αποτελέσει ορόσημο για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξή της. Κλείνοντας θα θέλαμε να συγχαρούμε τον κύριο Τζήκα για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΘ - HELEXPO και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο σημαντικό του έργο.
Μια μεγάλη «γιορτή»
Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης η 82η ΔΕΘ θα παρουσιάζει καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου και πολιτιστικά δρώμενα, ενώ θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, το θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το Μουσείο του Φραπέ, σε συνεργασία με τη Nestle, το Cheapart και την αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917. Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το επετειακό 50ο Ράλλυ ΔΕΘ.
Φέτος η ΔΕΘ-Helexpo ενώνει τις δυνάμεις της με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», στέλνοντας μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μάλιστα, ο αγγελιοφόρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», κ. Σάκης Ρουβάς, θα κορυφώσει στις 17 Σεπτεμβρίου τις μουσικές εκδηλώσεις, με μια συναυλία αφιερωμένη στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.
Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 5 ευρώ, για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ 3 ευρώ (δωρεάν τα παιδιά από 3 ετών και κάτω), το οικογενειακό εισιτήριο για τετραμελή οικογένεια 15 ευρώ, ενώ τα ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα δεν πληρώνουν. Το ωράριο λειτουργίας της 82ης ΔΕΘ είναι το εξής: Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 22:00 και τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00.
Συνολικά οι διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες (Κίνα, Κύπρο, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν).
Από την Κίνα συμμετέχουν 167 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης. Στο πλαίσιο της κινεζικής συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν το GreekChinese Cooperation Forum, που έχει ως θέμα: «Investment Οpportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector» που αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η ημερίδα του Greek-Chinese Cooperation Forum με θέμα: «New Silk Road», που αποτελεί συνδιοργάνωση με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Επίσης θα διοργανωθεί το φόρουμ «A New Bridge for Cooperation & Development», από τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και το Roscongress Foundation.
Οι επιμέρους ενότητες της 82ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία, το e-gaming κ.α. με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.
Συναντήσαμε λοιπόν τον Πρόεδρο της ΔΕΘHELEXPO κ. Τάσο Τζήκα ελάχιστες μέρες πριν τα μεγάλα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ και είχαμε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.
Κύριε Τζήκα, ως Πρόεδρος της ΔΕΘHELEXPO, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποια θεωρείτε ως την ουσιαστικότερη συμβολή του έργου σας στη βελτίωση της δύσκολης Ελληνικής πραγματικότητας;
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διεθνοποίηση της Έκθεσης, ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι μεταξύ των βασικών μας στόχων στη ΔΕΘHelexpo. Καθημερινά παράγουμε έργο προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να συμβάλουμε στην εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρείν και να δημιουργήσουμε το έδαφος για συνεργασίες και συμφωνίες. Επίσης ένας στρατηγικός μας στόχος, που είναι πολύ σημαντικός για την πόλη, είναι και η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου με την παράλληλη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ και πως επιλέξατε να τους υλοποιήσετε;
Η φετινή διοργάνωση έχει τρεις πόλους: ο ένας είναι αυτός της διεθνοποίησης, που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετείται από τη σημαντική συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας. Πάνω από 150 κινεζικές επιχειρήσεις θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο 13, μεταξύ των οποίων επτά αναπτύσσουν παγκόσμια δραστηριότητα: η China Cosco Shipping Corporation, η China Development Bank, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China. Στην κινεζική συμμετοχή ξεχωρίζει επίσης η τηλεπικοινωνιακή ZTE, ενώ η 82η ΔΕΘ θα υποδεχθεί και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης. Ο δεύτερος πόλος είναι ο επιχειρηματικός. Στην 82η ΔΕΘ συμμετέχουν όλα τα Επιμελητήρια τις χώρας σε δύο περίπτερα, με 350 περίπου επιχειρήσεις. Το ελληνικό επιχειρείν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη φετινή διοργάνωση, θεωρώντας την πολύτιμο εργαλείο για την προβολή και την επίτευξη εμπορικών συνεργασιών. Ο τρίτος πόλος είναι αυτός της «γιορτής» για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της αναψυχής και του πολιτισμού.
Πείτε μας πως φαντάζεστε το μέλλον της ΔΕΘ;
Στη ΔΕΘ-Helexpo οραματιζόμαστε μια ΔΕΘ-πνεύμονα ανάπτυξης όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη τη χώρα, με εξωστρέφεια, διεθνή δικτύωση και ένα σημαντικό ρόλο στη διεθνή εκθεσιακή σκακιέρα.
Με αφορμή ότι τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, πως κρίνετε τον ρόλο της ΔΕΘ στην πορεία και την προοπτική των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και ποιες χώρες θεωρείτε ως τους κυριότερους επενδυτές;
Ένας από τους ρόλους της ΔΕΘ είναι να προσελκύει ξένους εκθέτες, να τους φέρνει σε επαφή με ελληνικές επιχειρήσεις και να δημιουργεί προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμφωνίες. Με την ευκαιρία της συμμετοχής της Κίνας πιστεύουμε πως η Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή και της ΔΕΘ-Helexpo, μπορεί να γίνει ένα hub για τα προϊόντα της Κίνας προς την Ευρώπη.
Με ποια κριτήρια γίνεται κάθε φορά η επιλογή της τιμώμενης χώρας; Έχετε αποφασίσει ποιά θα είναι η επόμενη;
Η επιλογή της τιμώμενης χώρας βασίζεται πάντα στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα και το εγχώριο επιχειρείν. Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ασία, ενώ προσφέρει εύφορο έδαφος για εμπορικές και άλλες συνεργασίες. Είναι επίσης γνωστό το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Για την επόμενη τιμώμενη χώρα βρισκόμαστε σε επαφές, ώστε να καταλήξουμε στην πιο επωφελή επιλογή.
Πώς αξιολογείτε την νεανική επιχειρηματικότητα και ειδικά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.
Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι οι νέοι άνθρωποι εξακολουθούν και τολμούν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Ειδικά στην περιοχή μας γεννιούνται νέες start ups, βασισμένες σε καινοτόμες ιδέες, που δίνουν ελπίδα για το αύριο της χώρας.
Θεωρείτε ότι οι συνθήκες ευνοούν την δραστηριότητα των νέων επιχειρηματιών; Και με ποιες ενέργειες η ΔΕΘ στηρίζει την προσπάθειά τους;
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και συχνά λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται κοντά στους νέους επιχειρηματίες, στηρίζοντας και προβάλλοντας μέσα από τις εκθέσεις της τις ιδέες, την παραγωγή τους και τα σχέδιά τους.
Το brain drain είναι πράγματι ένα πλήγμα για την χώρα μας, αφού λαμπρά μυαλά αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Πιστεύω πως πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι που έχουν όνειρα να μπορούν να τα βλέπουν να υλοποιούνται στη χώρα τους. Όσο για την εσωτερική μετανάστευση, θεωρώ πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αφού έχει δώσει ζωή σε ξεχασμένες τοπικές κοινωνίες, ενώ δίνει και μια νέα ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα και τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη.
Με ποιες ενέργειές σας στηρίζετε τους νέους, μπορεί αυτή η γενιά να ανακάμψει;
Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η γενιά αυτή μπορεί να ανακάμψει, γιατί είναι ιδιαίτερα μορφωμένη, με δεξιότητες και όραμα για το μέλλον. Στη ΔΕΘ-Helexpo βρισκόμαστε δίπλα στα νέα παιδιά, με δράσεις και αφιερώματα για την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την καινοτομία και ό,τι μπορεί να τα βοηθήσει να βρουν τον δρόμο τους.
Ποιες είναι οι προσωπικές σας επιδιώξεις για το μέλλον;
Να γίνει η Ελλάδα αυτό που πραγματικά μπορεί να είναι. Μία χώρα ελκυστική για να ζεις και να εργάζεσαι. Και αυτό αφορά κυρίως τα παιδιά μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Τζήκα για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί του και να του ευχηθούμε από καρδιάς καλή επιτυχία σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που έγινε τόσο από τον ίδιο, ως επικεφαλή, όσο και από τους υπόλοιπους ανθρώπους που ανήκουν στο δυναμικό της ΔΕΘ. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτή η έκθεση θα είναι η κορυφαία της δεκαετίας και θα αποτελέσει ορόσημο για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξή της. Κλείνοντας θα θέλαμε να συγχαρούμε τον κύριο Τζήκα για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΘ - HELEXPO και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο σημαντικό του έργο.
Μια μεγάλη «γιορτή»
Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης η 82η ΔΕΘ θα παρουσιάζει καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου και πολιτιστικά δρώμενα, ενώ θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, το θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το Μουσείο του Φραπέ, σε συνεργασία με τη Nestle, το Cheapart και την αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917. Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το επετειακό 50ο Ράλλυ ΔΕΘ.
Φέτος η ΔΕΘ-Helexpo ενώνει τις δυνάμεις της με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», στέλνοντας μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μάλιστα, ο αγγελιοφόρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», κ. Σάκης Ρουβάς, θα κορυφώσει στις 17 Σεπτεμβρίου τις μουσικές εκδηλώσεις, με μια συναυλία αφιερωμένη στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.
Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 5 ευρώ, για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ 3 ευρώ (δωρεάν τα παιδιά από 3 ετών και κάτω), το οικογενειακό εισιτήριο για τετραμελή οικογένεια 15 ευρώ, ενώ τα ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα δεν πληρώνουν. Το ωράριο λειτουργίας της 82ης ΔΕΘ είναι το εξής: Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 22:00 και τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00.