Το Υπουργείο Εσωτερικών «ΓΕΦΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» για την τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα κανονικότητα
Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας μετά την έξαρση της πανδημίας είναι μια σταδιακή αλλά δυναμική διαδικασία. Πολλά έχουν αλλάξει εξαιτίας των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώσαμε, όμως η ουσία είναι ότι παραμένοντας πειθαρχημένοι και υπεύθυνοι πετύχαμε η Ελλάδα να θεωρείται χώρα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη διαχείριση του κορωνοϊού. Ως υπεύθυνη Πολιτεία αξιολογήσαμε πολύ προσεκτικά κάθε βήμα που κάναμε. Δώσαμε το λόγο στους ειδικούς επιστήμονες εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις συμβουλές τους για το πως έπρεπε να πορευτούμε.
Τις δύσκολες εβδομάδες που προηγήθηκαν, όταν κλείσαμε την πόρτα του σπιτιού μας στον Covid-19, πετύχαμε πολλές και σημαντικές νίκες που οφείλονται στη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην κοινωνία και το Κράτος, αφού οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά, βάζοντας πάνω από όλα την υγεία των συμπατριωτών μας. Έχοντας εξασφαλίσει τον πρώτο μεγάλο στόχο που ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μένουμε ασφαλείς και βγαίνουμε νικητές διαμορφώνοντας τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών φροντίσαμε να «χτίσουμε» τη δική μας «γέφυρα ασφάλειας» προκειμένου να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στον καθημερινό αγώνα που δίνει κατά των συνεπειών της πανδημίας. Οι δήμοι της χώρας κρατούν ισχυρή την κοινωνική συνοχή, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην οικονομική ενίσχυση των δημοτικών αρχών ανάλογα με τις δράσεις και τις ανάγκες τους έπειτα από λεπτομερή καταγραφή της υστέρησης εσόδων λόγω μείωσης των ανταποδοτικών τελών.
Ενδεικτική ήταν η προ ημερών ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, κατά την κοινή μας παρουσία στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή τα ελευθέρια της Θράκης, για την άμεση επιχορήγηση των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με πέντε εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης. Η καταβολή θα γίνει οριζόντια για όλους τους δήμους με βάση το μηχανισμό που κατανέμονται οι ΚΑΠ, ενώ εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάποιος δήμος έχει μεγαλύτερες ανάγκες συγκριτικά με άλλον, θα υπάρχουν εξισορροπήσεις του ποσού.
Επιπρόσθετα επιχορηγήσαμε τους δήμους της χώρας με 15,37 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν απολυμάνσεις και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, χορηγήσαμε 28 εκατομμύρια ευρώ στους 332 δήμους για λειτουργικές ανάγκες σχολείων, προσφέραμε έκτακτη επιχορήγηση τουλάχιστον 200.000 ευρώ σε κάθε δήμο που μπήκε σε καραντίνα, ενώ μεταξύ άλλων δόθηκε στις δημοτικές αρχές η δυνατότητα να λάβουν προκαταβολές ΚΑΠ που θα αποπληρωθούν σε 72 δόσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, γεγονός που θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού με περαιτέρω αρμοδιότητες, προσωπικό και φυσικά τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Ωστόσο, η παρέμβαση που αποτελεί «τομή» όσον αφορά στην ουσιαστική στήριξη των δήμων και των περιφερειών της χώρας είναι το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για μια πολυδιάστατη πολιτική πρωτοβουλία η οποία διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν οι ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού.
Έχοντας εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το νέο πρόγραμμα εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Στα θετικά του «Αντώνης Τρίτσης» δεν καταγράφονται μόνο οι τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για την υλοποίηση των νέων υποδομών, αλλά κυρίως ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο «εργαλείο» το οποίο τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν.
Οι καίριες παρεμβάσεις του προγράμματος σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρωτοβουλίες ψηφιακής σύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές, θέματα παιδείας-τουρισμού και δράσεις που αφορούν την προστασία από τον Covid-19, ευθυγραμμίζουν κράτος-αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών. Μας φέρνουν όλους στην ίδια σελίδα της ιστορίας, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα και ωριμάζοντας τις συνθήκες ώστε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες. Κομβικής σημασίας είναι, επίσης, η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όσων έργων είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» χωρίς ωστόσο να είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο που οι περιφέρειες και οι δήμοι «απελευθερώνονται» αποκτώντας αυξημένες αρμοδιότητες και έχοντας τους απαραίτητους πόρους να παρέχουν στους δημότες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Με λίγα λόγια μετατρέψαμε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία εξέλιξης. Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γιατί, σε τελική ανάλυση, ικανοποιημένος δημότης σημαίνει ενεργός πολίτης που με τη συμμετοχή του στα κοινά διασφαλίζει την πρόοδο της κοινωνίας.