Η νεα(νική) επιχειρηματικότητα ξεκλειδώνει την πόρτα της ανάπτυξης
Στις κοινωνίες που αλλάζουν γρήγορα
και δυναμικά, όπως η ελληνική μετά
το βράδυ των εθνικών εκλογών, το επιχειρείν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη
διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος ανάπτυξης, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας. Για αυτό και από την πρώτη
στιγμή που ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος
Μητσοτάκης, μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του
Υπουργείου Εσωτερικών, έθεσα ως απόλυτη προτεραιότητά μου να εργαστώ με ταχύτητα, μεθοδικότητα, στόχευση, συνέπεια
και διεκδικητικό πνεύμα απέναντι σε όσους
θέλουν τη Βόρεια Ελλάδα «βουβή», προκειμένου να την επαναφέρουμε στον αναπτυξιακό χάρτη.
Μέλημά μου είναι να επανενεργοποιήσω τα παραγωγικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών και να αναδιαμορφώσω το παραγωγικό τους μοντέλο. Παράλληλα να βάλω τέλος στη συστηματική απαξίωση της Μακεδονίας και της Θράκης, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο: στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.
Μιλώ για ανάπτυξη που θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Για ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης να γίνουν πρωταγωνίστριες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.
Τα μέσα για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας, ΔΕΘ-HELEXPO, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός του Διοικητηρίου). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως ΥΜΑΘ τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι. Διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες. Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι στην οικονομία τα πάντα είναι κύκλος και όλες οι μεταβλητές και συνισταμένες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ισχυρό επιχειρείν σημαίνει ισχυρή οικονομία και ισχυρή οικονομία σημαίνει εξαγωγές και επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ενίσχυση της ρευστότητας και φυσικά σε νέες ευκαιρίες εργασίας.
Δυστυχώς, στην πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την ατυχή... έμπνευση να δαιμονοποιήσουμε το επιχειρείν, να στραγγαλίσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να διογκώσουμε υπέρμετρα τον δημόσιο και να αναδιανέμουμε δανεικά. Πάψαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως χώρα, ξεχάσαμε τις πολλές και μεγάλες δυνατότητές μας, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ακροβατώντας μεταξύ της χρεοκοπίας και της ανάγκης ριζικής και εκ βάθους δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πλέον αυτά ανήκουν στο χθες. Από τη βραδιά των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, ημέρα με την ημέρα πετυχαίνουμε πολλές σημαντικές νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, προσπαθώντας να θεμελιώσουμε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ακόμη άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, όταν πέρυσι η απόδοση ήταν 0,85% σε δημόσια έντοκα γραμμάτια αντίστοιχης διάρκειας.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι για τους εταίρους μας η πατρίδα μας έπαψε να θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και το «μαύρο πρόβατο της ανυποληψίας», εξέλιξη που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τώρα, λοιπόν, που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική αναμορφώνοντας κάθε πτυχή της οικονομικής δομής του κράτους μας. Χρειάζονται τομές, ρήξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη νέα γενιά την ευκαιρία να «αναπνεύσει» αέρα δημιουργίας ώστε να καθορίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Κατά την προσωπική μου άποψη η νεα(νική) επιχειρηματικότητα είναι εκείνη που μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα της ανάπτυξης, μέσα από ανάληψη και στήριξη πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι νέοι μας, με όχημα την όρεξη και τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις που διαθέτουν, να πάρουν τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια τους ώστε να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες. Να διοχετεύσουν, δηλαδή, τις ιδέες, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε για την οριστική έξοδο από την κρίση. Απευθύνω το παραπάνω κάλεσμα έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η νεανική επιχειρηματικότητα είναι η πιο άμεση και δραστική απάντηση στην αγωνία χιλιάδων νέων ανθρώπων που θέλουν να βρουν δουλειά και δεν μπορούν. Να βάλουμε, με λίγα λόγια, τέλος στη λαγνεία που δείχναμε ως Έθνος προς την επαγγελματική καρέκλα του δημοσίου και να στρέψουμε ξανά την προσοχή της παραγωγικής μας διαδικασία στον ιδιωτικό τομέα. Πριν από λίγα χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά στον κόσμο, το «Times», ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, δυο συμπατριώτες μας που δημιούργησαν μαζί με τέσσερις φίλους τους μια εταιρεία νέας τεχνολογίας, η οποία λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων που δυσκολεύονται να βρουν εργασία και μεγάλων εταιριών του εξωτερικού.
Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο παράδειγμα για να καταδείξω πως όταν κάποιος βασίζεται στο τρίπτυχο: ιδέα, σχεδιασμός και υλοποίηση, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσει στο δρόμο της επιτυχίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα της δημιουργίας που κρύβεται μέσα στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Εκείνων που είναι πραγματικά πρωτοπόροι επειδή παίρνουν πρωτοβουλίες όταν οι άλλοι απογοητεύονται ή φοβούνται. Εκείνων που παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, βγαίνουν στο προσκήνιο και πολεμούν τη μιζέρια δημιουργώντας λαμπρές επιχειρήσεις σε τομείς όπως το διαδίκτυο, η μεταποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες επιχειρήσεις. Εκείνων που είναι πρωτοπόροι επειδή παραμένουν όρθιοι όταν οι άλλοι λυγίζουν.
Συνοψίζοντας, έχω επισημάνει πολλές φορές πως η Ελλάδα του 2019 χρειάζεται την επιμονή, την πίστη, την ορμή και τον καλώς εννοούμενο «τσαμπουκά» των νέων ανθρώπων. Έχει ανάγκη να την καθοδηγήσουν όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους και είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες μέχρι το τέλος και να τις κερδίσουν. Δική μας ευθύνη, ως Πολιτεία, είναι να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να «παντρέψουν» τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και το ταλέντο τους με το μέλλον αυτής της χώρας.
Η προτροπή μου προς τους νέους συμπατριώτες μας είναι σαφής. «Δημιουργήστε στον τόπο σας, στην Ελλάδα μας. Δημιουργήστε ευκαιρίες για τους εαυτούς σας. Τολμήστε να κάνετε τα όνειρά σας πράξη. Τολμήστε να χτίσετε εσείς τη σύγχρονη Ελλάδα, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς και προοπτική σε ένα ολόκληρο Έθνος». Διότι, σε τελική ανάλυση, χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι.
Οφείλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και για έναν ακόμη πολύ βασικό λόγο. Διότι κάθε χώρα που δεν προσφέρει πεδίο δράσης στη νέους, δεν έχει μέλλον! Στο πλαίσιο αυτό, ως Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) δίνουμε έμφαση στην έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και της γρήγορης αδειοδότησης, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων.
Από την πατρίδα μας έλειπαν τα νέα πρότυπα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα. Τώρα που το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει και οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας αυξάνονται καθημερινά, οφείλουμε να τις προβάλλουμε και να τις αναδείξουμε ως θετική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης. Ως μέρος μιας χώρας με πραγματικά ελεύθερη οικονομία και όχι ως τμήμα μιας καχεκτικής οικονομίας.
Η «μαγιά» για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας υπάρχει! Δικό μας καθήκον είναι να τη μετουσιώσουμε σε διάθεση και αποφασιστικότητα. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, μα και την αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξη την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Το μπλε του χάρτη, όπως αποτυπώθηκε το βράδυ των εθνικών εκλογών είναι το μπλε της πατρίδας μας. Της Ελλάδας που «διψά» για ανάπτυξη, δουλειές, περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος.
Μονάχα έτσι θα γίνει πραγματικότητα η προσδοκία για καλύτερες ημέρες. Μονάχα έτσι η Ελλάδα θα ατενίσει ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Μονάχα έτσι θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και πάλι περήφανη στα πόδια της.
Μέλημά μου είναι να επανενεργοποιήσω τα παραγωγικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών και να αναδιαμορφώσω το παραγωγικό τους μοντέλο. Παράλληλα να βάλω τέλος στη συστηματική απαξίωση της Μακεδονίας και της Θράκης, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο: στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.
Μιλώ για ανάπτυξη που θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Για ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης να γίνουν πρωταγωνίστριες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.
Τα μέσα για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας, ΔΕΘ-HELEXPO, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός του Διοικητηρίου). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως ΥΜΑΘ τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι. Διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες. Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι στην οικονομία τα πάντα είναι κύκλος και όλες οι μεταβλητές και συνισταμένες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ισχυρό επιχειρείν σημαίνει ισχυρή οικονομία και ισχυρή οικονομία σημαίνει εξαγωγές και επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ενίσχυση της ρευστότητας και φυσικά σε νέες ευκαιρίες εργασίας.
Δυστυχώς, στην πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την ατυχή... έμπνευση να δαιμονοποιήσουμε το επιχειρείν, να στραγγαλίσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να διογκώσουμε υπέρμετρα τον δημόσιο και να αναδιανέμουμε δανεικά. Πάψαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως χώρα, ξεχάσαμε τις πολλές και μεγάλες δυνατότητές μας, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ακροβατώντας μεταξύ της χρεοκοπίας και της ανάγκης ριζικής και εκ βάθους δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πλέον αυτά ανήκουν στο χθες. Από τη βραδιά των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, ημέρα με την ημέρα πετυχαίνουμε πολλές σημαντικές νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, προσπαθώντας να θεμελιώσουμε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ακόμη άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, όταν πέρυσι η απόδοση ήταν 0,85% σε δημόσια έντοκα γραμμάτια αντίστοιχης διάρκειας.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι για τους εταίρους μας η πατρίδα μας έπαψε να θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και το «μαύρο πρόβατο της ανυποληψίας», εξέλιξη που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τώρα, λοιπόν, που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική αναμορφώνοντας κάθε πτυχή της οικονομικής δομής του κράτους μας. Χρειάζονται τομές, ρήξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη νέα γενιά την ευκαιρία να «αναπνεύσει» αέρα δημιουργίας ώστε να καθορίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Κατά την προσωπική μου άποψη η νεα(νική) επιχειρηματικότητα είναι εκείνη που μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα της ανάπτυξης, μέσα από ανάληψη και στήριξη πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι νέοι μας, με όχημα την όρεξη και τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις που διαθέτουν, να πάρουν τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια τους ώστε να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες. Να διοχετεύσουν, δηλαδή, τις ιδέες, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε για την οριστική έξοδο από την κρίση. Απευθύνω το παραπάνω κάλεσμα έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η νεανική επιχειρηματικότητα είναι η πιο άμεση και δραστική απάντηση στην αγωνία χιλιάδων νέων ανθρώπων που θέλουν να βρουν δουλειά και δεν μπορούν. Να βάλουμε, με λίγα λόγια, τέλος στη λαγνεία που δείχναμε ως Έθνος προς την επαγγελματική καρέκλα του δημοσίου και να στρέψουμε ξανά την προσοχή της παραγωγικής μας διαδικασία στον ιδιωτικό τομέα. Πριν από λίγα χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά στον κόσμο, το «Times», ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, δυο συμπατριώτες μας που δημιούργησαν μαζί με τέσσερις φίλους τους μια εταιρεία νέας τεχνολογίας, η οποία λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων που δυσκολεύονται να βρουν εργασία και μεγάλων εταιριών του εξωτερικού.
Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο παράδειγμα για να καταδείξω πως όταν κάποιος βασίζεται στο τρίπτυχο: ιδέα, σχεδιασμός και υλοποίηση, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσει στο δρόμο της επιτυχίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα της δημιουργίας που κρύβεται μέσα στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Εκείνων που είναι πραγματικά πρωτοπόροι επειδή παίρνουν πρωτοβουλίες όταν οι άλλοι απογοητεύονται ή φοβούνται. Εκείνων που παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, βγαίνουν στο προσκήνιο και πολεμούν τη μιζέρια δημιουργώντας λαμπρές επιχειρήσεις σε τομείς όπως το διαδίκτυο, η μεταποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες επιχειρήσεις. Εκείνων που είναι πρωτοπόροι επειδή παραμένουν όρθιοι όταν οι άλλοι λυγίζουν.
Συνοψίζοντας, έχω επισημάνει πολλές φορές πως η Ελλάδα του 2019 χρειάζεται την επιμονή, την πίστη, την ορμή και τον καλώς εννοούμενο «τσαμπουκά» των νέων ανθρώπων. Έχει ανάγκη να την καθοδηγήσουν όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους και είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες μέχρι το τέλος και να τις κερδίσουν. Δική μας ευθύνη, ως Πολιτεία, είναι να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να «παντρέψουν» τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και το ταλέντο τους με το μέλλον αυτής της χώρας.
Η προτροπή μου προς τους νέους συμπατριώτες μας είναι σαφής. «Δημιουργήστε στον τόπο σας, στην Ελλάδα μας. Δημιουργήστε ευκαιρίες για τους εαυτούς σας. Τολμήστε να κάνετε τα όνειρά σας πράξη. Τολμήστε να χτίσετε εσείς τη σύγχρονη Ελλάδα, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς και προοπτική σε ένα ολόκληρο Έθνος». Διότι, σε τελική ανάλυση, χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι.
Οφείλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και για έναν ακόμη πολύ βασικό λόγο. Διότι κάθε χώρα που δεν προσφέρει πεδίο δράσης στη νέους, δεν έχει μέλλον! Στο πλαίσιο αυτό, ως Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) δίνουμε έμφαση στην έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και της γρήγορης αδειοδότησης, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων.
Από την πατρίδα μας έλειπαν τα νέα πρότυπα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα. Τώρα που το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει και οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας αυξάνονται καθημερινά, οφείλουμε να τις προβάλλουμε και να τις αναδείξουμε ως θετική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης. Ως μέρος μιας χώρας με πραγματικά ελεύθερη οικονομία και όχι ως τμήμα μιας καχεκτικής οικονομίας.
Η «μαγιά» για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας υπάρχει! Δικό μας καθήκον είναι να τη μετουσιώσουμε σε διάθεση και αποφασιστικότητα. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, μα και την αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξη την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Το μπλε του χάρτη, όπως αποτυπώθηκε το βράδυ των εθνικών εκλογών είναι το μπλε της πατρίδας μας. Της Ελλάδας που «διψά» για ανάπτυξη, δουλειές, περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος.
Μονάχα έτσι θα γίνει πραγματικότητα η προσδοκία για καλύτερες ημέρες. Μονάχα έτσι η Ελλάδα θα ατενίσει ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Μονάχα έτσι θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και πάλι περήφανη στα πόδια της.