«Τα Εις Εαυτόν» ή όσα μας έμαθε ο Μάρκος Αυρήλιος και μας χρησίμευσαν στην καραντίνα» - Δόμνα Χουρναζίδου
1. Ο χρόνος σου έχει ένα όριο, κι αν δεν τον χειριστείς σωστά έτσι ώστε να διώξεις τα σύννεφα, ο χρόνος θα φύγει και θα χαθεί και θα χαθείς κι εσύ, χωρίς να σου ξαναδοθεί καμία δυνατότητα.
2. Δύσκολα θα δεις κάποιον να δυστυχεί, επειδή δεν ξέρει τι γίνεται μες στην ψυχή του άλλου όμως εκείνοι που δεν παρακολουθούν της δικής τους ψυχής τις κινήσεις, δεν μπορεί παρά να δυστυχήσουν.
3.Όλα είναι η ιδέα που έχουμε γι’ αυτά.
4. Ούτε το παρελθόν μπορεί να χάσει κανείς ούτε το μέλλον. Πώς γίνεται να στερηθεί αυτό που δεν έχει; [...] να’ χεις στο νου σου πως ο καθένας μας ζει μονάχα τούτο εδώ το παρόν, το στιγμιαίο. Όλα τ’ άλλα, είτε τα έχει ζήσει είτε του είναι αφανέρωτα. Μικρό, λοιπόν, αυτό που ζει ο καθένας, μικρή και η γωνίτσα της γης όπου ζει.
5. Μη σπαταλήσεις τη ζωή σου σε σκέψεις για τους άλλους, γιατί θα στερηθείς κάποιο άλλο έργο με το να φαντάζεσαι, δηλαδή, τι κάνει ο τάδε και για ποιο λόγο, τι λέει και τι μηχανεύεται [...] Πόση ηρεμία κερδίζει εκείνος που δε κοιτάζει τι είπε, τι έκανε και τι σκέφτηκε ο διπλανός του, αλλά μόνο τι κάνει ο ίδιος.
6. Μήτε παρά τη θέλησή σου μήτε ακοινώνητος μήτε απερίσκεπτος μήτε παρασυρόμενος. Μη λες πολλά και μην καταπιάνεσαι με πολλά. Και να’σαι ανοιχτόκαρδος και να μη χρειάζεσαι βοήθεια απ’ έξω, να μη ζητάς από άλλους τη γαλήνη. Όρθιος, λοιπόν, να στέκεις, όχι να σε ορθώνουν άλλοι.
7. Ο κόσμος έχει συνηθίσει να καταφεύγει σε εξοχικά σπίτια και στις παραλίες και στα βουνά κι εσύ ο ίδιος έχεις συνηθίσει να τα αποζητάς αυτά, και με τα παραπάνω. Κι όμως, αυτό δείχνει αφέλεια, αφού μπορείς ό, τι ώρα θες να καταφύγεις στον εαυτό σου. Πράγματι, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, ο άνθρωπος μπορεί να καταφεύγει στον εσωτερικό του κόσμο. Να προσφέρεις συνεχώς στον εαυτό σου τούτη την καταφυγή και να τον ανανεώνεις
8. Ξεφορτώσου την ιδέα που σχημάτισες και θα ξεφορτωθείς και το «έπαθα κακό». Αν αρθεί το «έπαθα κακό», θα αρθεί και το κακό.
9. Καθετί ωραίο, έστω και με οποιονδήποτε τρόπο, είναι ωραίο αφ’ εαυτού και ολοκληρωμένο από μόνο του, χωρίς να περιλαμβάνει τον έπαινο. Παινεύοντας κάτι δεν το κάνουμε ούτε χειρότερο ούτε καλύτερο. Χάνει την ομορφιά του το σμαράγδι, αν δεν το παινέψεις;
10. Ένα ποτάμι, ένας χείμαρρος από συμβάντα είναι ο χρόνος ζωής του ανθρώπου, όπου το καθετί, μόλις πάει να φανεί, έχει κιόλας φύγει, κι ακολουθεί αμέσως κάτι άλλο, που κι αυτό θα παρασυρθεί.
11. Σαν το ακρωτήρι να είσαι, που σπάνε πάνω του τα κύματα δίχως σταματημό. Εκείνο μένει βράχος, ενώ γύρω του τα φουσκωμένα νερά έρχεται στιγμή που γαληνεύουν
12. Ο καλύτερος τρόπος να αντιστέκεσαι είναι να μην εξομοιώνεσαι.
Ο Μάρκος Αυρήλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 έως το 180, ήταν ο τελευταίος από τους «πέντε καλούς αυτοκράτορες» και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους. Σε καιρό εκστρατείας, στην πρώτη γραμμή του πολέμου, μέσα σ’ ένα αντίσκηνο, ο Μάρκος Αυρήλιος κατέγραφε τις σκέψεις και τους συλλογισμούς του και αντλούσε δύναμη από τη φιλοσοφία με σκοπό να αντέξει τις δυσκολίες και να μην παρασυρθεί από τον χείμαρρο των γεγονότων. Το πνευματικό αυτό ημερολόγιο, γραμμένο στα ελληνικά, δεν είχε σκοπό να το δημοσιεύσει, καθώς δεν πίστευε στην υστεροφημία. Πέθανε στο πόστο του, μέσα σ’ ένα αντίσκηνο στη Γερμανία.