Μαρινάδες
Με τον όρο μαρινάδα εννοούμε οποιοδήποτε μίγμα αρωματικών βοτάνων, ορυκτών, όπως τα αλάτια, τα μπαχαρικά και τα βότανα στην αρχική τους μορφή, πριν γίνουν ένα χαρμάνι (μίγμα) το οποίο αναμιγνύεται με υγρά, όπως ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού, ξύδι, κρασί, χυμός από λαχανικά ή φρούτα. Σκοπός μας είναι να προκαλέσουμε μια χημική αντίδραση η οποία θα κάνει πιο τρυφερό το κρέας η ψάρι που τοποθετήσαμε στην μαρινάδα και θα το κάνει πολύ πιο νόστιμο διότι απορροφά μυρωδιές και γεύσεις από όλα τα συστατικά της μαριναδας. Φυσικά, ψήνεται πιο καλά και πιο γρήγορα ( τις περισσότερες φορές).
Μια απλή και εύκολη μαρινάδα για παιδάκια αρνίσια, έτσι για αρχή ...
120 ml λευκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
χυμό από ένα λεμόνι
μια σκελίδα σκόρδο, μεσαίου μεγέθους, πολύ ψιλοκομμένη, ένα κουταλάκι τριμμένη φρέσκια ρίγανη.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και βουτήξτε τα παϊδάκια καλά, μέσα σε ένα ρηχό σκεύος. Διατηρήστε για τρεις ώρες τουλάχιστον και ψήστε σε κανονική φωτιά, τηγάνι η σχάρα. Αλάτι και πιπέρι, βάζετε ανάλογα με την γευστική σας προτίμηση.