Κους - κους με θαλασσινά
Υλικά για 4 άτομα
- 1 σακουλάκι μύδια (500γραμμ. περίπου)
- 10-12 μεσαίες γαρίδες (600-700 γραμμ.)
- 3 κούπες κους κους
- 3 ντομάτες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- αλάτι με σαφράν ή κουρκουμά
- χυμό από 1 λεμόνι
- μαϊντανό
- ελαιόλαδο
- νερό
- πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Βράζουμε σε λίγο νερό τις γαρίδες και τα μύδια. Πλένουμε καλά και κόβουμε μεγάλους κύβους τη ντομάτα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε καλά σε λίγο ελαιόλαδο. Το αποσύρουμε και τοποθετούμε στο ίδιο λάδι τις ντομάτες, μέχρι να σοταριστούν πολύ καλά. Τις αποσύρουμε κι αυτές μαζί με το κρεμμύδι. Βάζουμε το κους κους να βράσει στο νερό από τις γαρίδες και εάν χρειαστεί προσθέτουμε νερό και λίγο πριν ολοκληρωθεί το κους κους προσθέτουμε το λάδι από το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και της ντομάτας. Προσθέτουμε το αλάτι με κρόκο ή με σαφράν και εάν δεν έχουμε, μπορούμε αφού αλατίσουμε, να προσθέσουμε 2 στήμονες κρόκου Κοζάνης στο κους κους ή μισό κουταλάκι του εσπρέσο κουρκουμά. Ενώνουμε όλα τα βασικά υλικά, τα βρασμένα μύδια, τις μισές γαρίδες καθαρισμένες και κομμένες, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τους κύβους ντομάτας, προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις ολόκληρες γαρίδες στην κορυφή. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, τρίβουμε λίγο πιπέρι.