Τάρτα με καραμελωμένα σύκα
Η εποχή του σύκου πέρασε, είναι
αλήθεια, αλλά τα σύκα που έχουμε διατηρήσει, με τον έναν η τον άλλον
τρόπο, είναι μια από τις καλύτερες λιχουδιές του χειμώνα!
Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά, βρήκαμε καραμελωμένα σύκα σε βάζο, (Θα τα
βρείτε στον Κήπο της Εδέμ στο Πανόραμα Κομνηνών 10) ένα καταπληκτικό συνοδευτικό για χοιρινό στο φούρνο η για
γαλοπούλα με κάστανα και για πολλές
άλλες γιορτινές συνταγές! Το μυαλό μου
πήγε σε μια παλιά κλασική συνταγή που
είχε σαν πρωταγωνιστή τα καραμελωμένα σύκα, με συμπρωταγωνιστή βέβαια,
καρύδια και αμύγδαλα. Αρκετά εύκολη,
μπορώ να πω, πολύ νόστιμη και μπορεί
να «φορεθεί» και σε ένα απογευματινό
κέρασμα, και σαν γλυκό σε μπουφέ, σαν
συνοδευτικό γλυκό σε ποικιλία τυριών,
αλλά και σαν επιδόρπιο μετά από ένα
γενναίο κρεοφαγικό γεύμα. Συνδυάζεται
με όλα τα μοσχάτα κρασιά, με λικέρ, αλλά
και με αποστάγματα, ελαφρά ζεσταμένα!
Υλικά
- 1 πακέτο σφολιάτα για την βάση της τάρτας
- 6-8 σύκα καραμελωμένα, (κομμένα σε 6-8 μικρότερα κομμάτια το καθένα )
- 50-60 γραμμ. αμύγδαλο τριμμένο σε πούδρα
- 50-60 γραμμ. καρύδια τριμμένα σε πούδρα
- 70-80 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
- 70-80 γραμμ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
Εκτέλεση
Χτυπήστε στον μύλο τα καρύδια μέχρι να γίνουν πούδρα, προσοχή μη λαδώσουν και μην ζεσταθούν. Προσθέστε το βούτυρο και τα 70 γραμμ. ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας καλά. Προσθέστε τα αμύγδαλα σε πούδρα (αν δεν έχετε έτοιμα, χτυπήστε στο μύλο, όπως τα καρύδια), το αυγό και ανακατέψτε καλά, να γίνει μια ομοιογενής κρέμα (θα την συναντήσετε στην Γαλλία σαν frangipane aux noix et amandes ). Ανοίξτε το φύλλο ζύμης στο σκεύος που έχετε ετοιμάσει και τρυπήστε το με ένα πιρούνι. Απλώστε την κρέμα καρυδιών-αμυγδάλου ομοιόμορφα και απλώστε τα κομμάτια του σύκου σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 220 βαθμών για 20-25 λεπτά. Εάν τα σύκα μαυρίζουν η καραμελώνονται έντονα, σκεπάστε την τάρτα με αλουμινόχαρτο.
Καλή επιτυχία,
Σαμ Λεβή
Υλικά
- 1 πακέτο σφολιάτα για την βάση της τάρτας
- 6-8 σύκα καραμελωμένα, (κομμένα σε 6-8 μικρότερα κομμάτια το καθένα )
- 50-60 γραμμ. αμύγδαλο τριμμένο σε πούδρα
- 50-60 γραμμ. καρύδια τριμμένα σε πούδρα
- 70-80 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
- 70-80 γραμμ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
Εκτέλεση
Χτυπήστε στον μύλο τα καρύδια μέχρι να γίνουν πούδρα, προσοχή μη λαδώσουν και μην ζεσταθούν. Προσθέστε το βούτυρο και τα 70 γραμμ. ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας καλά. Προσθέστε τα αμύγδαλα σε πούδρα (αν δεν έχετε έτοιμα, χτυπήστε στο μύλο, όπως τα καρύδια), το αυγό και ανακατέψτε καλά, να γίνει μια ομοιογενής κρέμα (θα την συναντήσετε στην Γαλλία σαν frangipane aux noix et amandes ). Ανοίξτε το φύλλο ζύμης στο σκεύος που έχετε ετοιμάσει και τρυπήστε το με ένα πιρούνι. Απλώστε την κρέμα καρυδιών-αμυγδάλου ομοιόμορφα και απλώστε τα κομμάτια του σύκου σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 220 βαθμών για 20-25 λεπτά. Εάν τα σύκα μαυρίζουν η καραμελώνονται έντονα, σκεπάστε την τάρτα με αλουμινόχαρτο.
Καλή επιτυχία,
Σαμ Λεβή