Μανιταρόσουπα
Σύμφωνα με άρθρο που θα βρείτε και στην
ιστοσελίδα diatrofi.gr τα μανιτάρια αποτελούν βασική τροφή για τους χορτοφάγους,
οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρωτεΐνες κρέατος. Επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν
το κρέας σε περιόδους νηστείας καθώς οι
πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των
ιστών. Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, και την
πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών
του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα μανιτάρια, είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι για παράδειγμα, συνδυάζοντας το ρύζι ή τα μακαρόνια με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία. Ο συνδυασμός μιας πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης. Έτσι, ένα ριζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη βιολογικής αξίας σχεδόν ίσης με αυτή του κρέατος.
Ένα ακόμη στοιχείο, που κάνει τα μανιτάρια πολύτιμη τροφή, είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετιστεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. H βιταμίνη B2 βοηθάει στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και των ματιών και βελτιώνει το μεταβολισμό.
Αδιαμφισβήτητη είναι και η αντιοξειδωτική αξία και οι ιδιότητες των μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα 100 γραμμ. μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης και κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση των υγρών του σώματος καθώς και στη καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνες, τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως π.χ. στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Για αυτό και εμείς επειδή αγαπάμε την υγεία μας, σας προτείνουμε μια απλή, εύκολη και νόστιμη μανιταρόσουπα!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Χρόνος ετοιμασίας 30 λεπτά.
- 600-650 γραμμ. μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών η πουλερικών (ότι έχετε)
- 50-60 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά
- λιπαρά
- 40 γραμμ. βούτυρο
- λίγο μαϊντανό, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε με το μισό βούτυρο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, την μια σκελίδα σκόρδο. Πλένουμε καλά τα μανιτάρια, τα τεμαχίζουμε φέτες και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι, το άλλο μισό σκόρδο, για 5 περίπου λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και σοτάρουμε 3-4 λεπτά ακόμα ,σε πιο χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε ένα λίτρο ζωμό λαχανικών, η κρέατος αν θέλετε. Αφού βράσει για 25-30 λεπτά, βάζουμε το ραβδομπλέντερ να πολτοποιήσει τα πάντα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και καρυκεύουμε κατά την επιθυμία μας. Ιδανικά καρυκεύματα, το κάρυ και το κόκκινο γλυκό πιπέρι, διακοσμήστε τη σούπα με φύλλα μαϊντανού.
Καλή επιτυχία,
Σαμ Λεβή
Τα μανιτάρια, είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι για παράδειγμα, συνδυάζοντας το ρύζι ή τα μακαρόνια με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία. Ο συνδυασμός μιας πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης. Έτσι, ένα ριζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη βιολογικής αξίας σχεδόν ίσης με αυτή του κρέατος.
Ένα ακόμη στοιχείο, που κάνει τα μανιτάρια πολύτιμη τροφή, είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετιστεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. H βιταμίνη B2 βοηθάει στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και των ματιών και βελτιώνει το μεταβολισμό.
Αδιαμφισβήτητη είναι και η αντιοξειδωτική αξία και οι ιδιότητες των μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα 100 γραμμ. μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης και κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση των υγρών του σώματος καθώς και στη καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνες, τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως π.χ. στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Για αυτό και εμείς επειδή αγαπάμε την υγεία μας, σας προτείνουμε μια απλή, εύκολη και νόστιμη μανιταρόσουπα!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Χρόνος ετοιμασίας 30 λεπτά.
- 600-650 γραμμ. μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών η πουλερικών (ότι έχετε)
- 50-60 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά
- λιπαρά
- 40 γραμμ. βούτυρο
- λίγο μαϊντανό, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε με το μισό βούτυρο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, την μια σκελίδα σκόρδο. Πλένουμε καλά τα μανιτάρια, τα τεμαχίζουμε φέτες και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι, το άλλο μισό σκόρδο, για 5 περίπου λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και σοτάρουμε 3-4 λεπτά ακόμα ,σε πιο χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε ένα λίτρο ζωμό λαχανικών, η κρέατος αν θέλετε. Αφού βράσει για 25-30 λεπτά, βάζουμε το ραβδομπλέντερ να πολτοποιήσει τα πάντα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και καρυκεύουμε κατά την επιθυμία μας. Ιδανικά καρυκεύματα, το κάρυ και το κόκκινο γλυκό πιπέρι, διακοσμήστε τη σούπα με φύλλα μαϊντανού.
Καλή επιτυχία,
Σαμ Λεβή