Γαλοπούλα με δαμάσκηνα, βερίκοκα και εξωτικό ρύζι
Υλικά
- 2.5 κιλά γαλοπούλα
- 2 κούπες ρύζι μπονέτ η καρολίνα
- 250 γραμμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 250 γραμμ. ξερά βερίκοκα
- 100 γραμμ. χουρμάδες
- 100 γραμμ. κουκουνάρι
- 100 γραμμ. σταφίδες
- σπυριά από ρόδι
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 150 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την γαλοπούλα και την μαρινάρουμε 24 ώρες στο ψυγείο πριν την μαγειρέψουμε. Σε ένα βαθύ σκεύος τοποθετούμε την γαλοπούλα και την σκεπάζουμε με την μαρινάδα, στην διάρκεια του 24ωρου θα την γυρίσουμε 2 με 3 φορές. Πετάμε τα υγρά της μαρινάδας και κρατάμε μόνο το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια. Λειώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί και την καρυκεύουμε με αλάτι. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ρύζι προσθέτοντας 2,5 με 3 κούπες νερό για κάθε μια κούπα ρύζι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (φρούτα και ξηρούς καρπούς). Μόλις γίνει το ρύζι, γεμίζουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας και τοποθετούμε και λίγη από την γέμιση στα πλευρά της. Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με λεπτές φέτες πορτοκαλιού και φουρνίζουμε για 2,5 ώρες στους 150 βαθμούς. Στον μισό χρόνο, ελέγχουμε τα υγρά και εάν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό μισό-μισό με χυμό πορτοκάλι.
Για την μαρινάδα θα χρειαστείτε:
- 1 πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο σε φέτες
- 1/2 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε κόκκους
- δυο κουταλιές μέλι
- 1 φλιτζάνι λάδι
- δενδρολίβανο (περίπου 4 κλωναράκια)
Καλή επιτυχία,
Σαμ Λεβή
- 2.5 κιλά γαλοπούλα
- 2 κούπες ρύζι μπονέτ η καρολίνα
- 250 γραμμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 250 γραμμ. ξερά βερίκοκα
- 100 γραμμ. χουρμάδες
- 100 γραμμ. κουκουνάρι
- 100 γραμμ. σταφίδες
- σπυριά από ρόδι
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 150 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την γαλοπούλα και την μαρινάρουμε 24 ώρες στο ψυγείο πριν την μαγειρέψουμε. Σε ένα βαθύ σκεύος τοποθετούμε την γαλοπούλα και την σκεπάζουμε με την μαρινάδα, στην διάρκεια του 24ωρου θα την γυρίσουμε 2 με 3 φορές. Πετάμε τα υγρά της μαρινάδας και κρατάμε μόνο το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια. Λειώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί και την καρυκεύουμε με αλάτι. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ρύζι προσθέτοντας 2,5 με 3 κούπες νερό για κάθε μια κούπα ρύζι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (φρούτα και ξηρούς καρπούς). Μόλις γίνει το ρύζι, γεμίζουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας και τοποθετούμε και λίγη από την γέμιση στα πλευρά της. Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με λεπτές φέτες πορτοκαλιού και φουρνίζουμε για 2,5 ώρες στους 150 βαθμούς. Στον μισό χρόνο, ελέγχουμε τα υγρά και εάν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό μισό-μισό με χυμό πορτοκάλι.
Για την μαρινάδα θα χρειαστείτε:
- 1 πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο σε φέτες
- 1/2 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε κόκκους
- δυο κουταλιές μέλι
- 1 φλιτζάνι λάδι
- δενδρολίβανο (περίπου 4 κλωναράκια)
Καλή επιτυχία,
Σαμ Λεβή