2ο Φεστιβαλ Γεύσης Θεσσαλονίκης
Το «Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού» αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών,
δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί «μητρόπολη
των γεύσεων». Στόχος του 2ου Φεστιβάλ
ήταν να συνθέσει και να αποτυπώσει τον
γευστικό χάρτη της πόλης, συγκεντρώνοντας
και παρουσιάζοντας γευστικές επιλογές και
ποιοτικά προϊόντα, ώστε οι επισκέπτες να
έχουν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν και
να τα αγοράσουν.
Η εκδήλωση κατέγραψε τη δυναμική της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτισμική της εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, το «Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού» ενσωμάτωσε πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κουλτούρας μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στις γεύσεις.
Εστιατόρια της πόλης μας, Ζαχαροπλαστεία και Παραγωγοί Παραδοσιακών προϊόντων παρουσίασαν και προσέφεραν με γευστικές δοκιμές, τα προϊόντα τους, στο ευρύ κοινό στο 2ο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ HELEXPO. Ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής με άγρια μανιτάρια από τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, σεμινάρια ποιότητας για το μέλι από το Κτήμα Χρόνη, γεύσεις και εδέσματα τόσο από την Ελλάδα, με τις πίτες και τις νοστιμιές από την Ορεινή Γή, γευστικούς συνδυασμούς και εδέσματα από την οξοποιία Galaxy, από την παραδοσιακή ταβέρνα Νικηφόρος, την ταβέρνα ουζερί Μπουκαδούρα, τις κορυφαίες σαλάτες του Πιτένη όσο και από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και από πρώην Γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής από την Εργάνη αλλά και της Ιαπωνίας, με το Sushi από το Momo Sushi Bar και του Ισραήλ με τα Φαλάφελ από το Falafel House.
Χωρίς να λείπει το κρασί από την Μεσήμβρια Οινοποιητική όσο και η μπύρα από την Άμστελ, το παγωτό από τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη, οι Λουκουμάδες της Γιαγιάς και τα σταντ με έξυπνες ποδιές και βιβλία μαγειρικής και διατροφής. Μοναδικά ροφήματα με βότανα και Κρόκο Κοζάνης και μοναδικά αναψυκτικά με Τζίντζερ και Κεφίρ!
Για τα μικρά παιδιά, υπήρξε δημιουργική απασχόληση, συνδυασμός μαγειρικής και ζωγραφικής από το Catwalk!
Πρέπει να τονίσουμε ότι δυο ήταν οι βασικοί σκοποί της εκδήλωσης. Ο πρώτος, αφορά την προβολή του καλομαγειρεμένου, ποιοτικού φαγητού η γλυκού, βγάζοντας παράλληλα προς τα έξω, ένα «ευρετήριο» επίλογων για τον τουρίστα η τον περαστικό από την πόλη μας. Ο δεύτερος, αλλά ίσης σημασίας ήταν η οικονομική στήριξη δυο φορέων - συλλόγων, οι οποίοι στηρίζουν τα παιδιά με αναπηρίες (ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ) και τον ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ο οποίος προάγει την Θεατρική παιδεία στα σχολεία.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τα υπέροχα χορευτικά τους, οι σύλλογοι Κρητών «Ιδαία γη» και ο σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας, δήμου Νεάπολης Συκεών, ενώ θεσπίστηκε και ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που για το 2ο Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού ήταν η Βουλγαρία.
Η εκδήλωση κατέγραψε τη δυναμική της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτισμική της εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, το «Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού» ενσωμάτωσε πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κουλτούρας μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στις γεύσεις.
Εστιατόρια της πόλης μας, Ζαχαροπλαστεία και Παραγωγοί Παραδοσιακών προϊόντων παρουσίασαν και προσέφεραν με γευστικές δοκιμές, τα προϊόντα τους, στο ευρύ κοινό στο 2ο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ HELEXPO. Ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής με άγρια μανιτάρια από τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, σεμινάρια ποιότητας για το μέλι από το Κτήμα Χρόνη, γεύσεις και εδέσματα τόσο από την Ελλάδα, με τις πίτες και τις νοστιμιές από την Ορεινή Γή, γευστικούς συνδυασμούς και εδέσματα από την οξοποιία Galaxy, από την παραδοσιακή ταβέρνα Νικηφόρος, την ταβέρνα ουζερί Μπουκαδούρα, τις κορυφαίες σαλάτες του Πιτένη όσο και από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και από πρώην Γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής από την Εργάνη αλλά και της Ιαπωνίας, με το Sushi από το Momo Sushi Bar και του Ισραήλ με τα Φαλάφελ από το Falafel House.
Χωρίς να λείπει το κρασί από την Μεσήμβρια Οινοποιητική όσο και η μπύρα από την Άμστελ, το παγωτό από τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη, οι Λουκουμάδες της Γιαγιάς και τα σταντ με έξυπνες ποδιές και βιβλία μαγειρικής και διατροφής. Μοναδικά ροφήματα με βότανα και Κρόκο Κοζάνης και μοναδικά αναψυκτικά με Τζίντζερ και Κεφίρ!
Για τα μικρά παιδιά, υπήρξε δημιουργική απασχόληση, συνδυασμός μαγειρικής και ζωγραφικής από το Catwalk!
Πρέπει να τονίσουμε ότι δυο ήταν οι βασικοί σκοποί της εκδήλωσης. Ο πρώτος, αφορά την προβολή του καλομαγειρεμένου, ποιοτικού φαγητού η γλυκού, βγάζοντας παράλληλα προς τα έξω, ένα «ευρετήριο» επίλογων για τον τουρίστα η τον περαστικό από την πόλη μας. Ο δεύτερος, αλλά ίσης σημασίας ήταν η οικονομική στήριξη δυο φορέων - συλλόγων, οι οποίοι στηρίζουν τα παιδιά με αναπηρίες (ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ) και τον ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ο οποίος προάγει την Θεατρική παιδεία στα σχολεία.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τα υπέροχα χορευτικά τους, οι σύλλογοι Κρητών «Ιδαία γη» και ο σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας, δήμου Νεάπολης Συκεών, ενώ θεσπίστηκε και ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που για το 2ο Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού ήταν η Βουλγαρία.