Φαϊ από τον τόπο σου - Πως στρώνουμε το τραπέζι
Είχαμε πει στο προηγούμενο, ότι το είδος των σερβίτσιων, πρέπει να συμφωνεί
με το τραπεζομάντηλο. Το ολόλευκο τραπεζομάντηλο και η λευκή πορσελάνη,
είναι πάντοτε το πιο επίσημο. Τα μαχαιροπήρουνα πρέπει να είναι ανοξείδωτα
με λεία η σκαλιστή λαβή.
Απλώνουμε αρχικά μια κουβέρτα πικέ ή ένα κάλυμμα ΄΄μολοτόν΄΄ . Αυτό έχει να κάνει με την μείωση του θορύβου των πιάτων και των μαχαιροπήρουνων, αλλά και την αίσθηση απαλότητας που προσδίδει πολυτέλεια. Στην καθορισμένη για κάθε καλεσμένο θέση, τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο. Εάν στο μενού πρόκειται να σερβιριστεί σούπα, θα μπει ένα βαθύ πιάτο, επάνω από το ρηχό. Δεξιά από το πιάτο, από έξω προς τα μέσα, βάζετε με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, τα μαχαιροπήρουνα. Πρώτα το κουτάλι, εάν σερβιριστεί σούπα, με το κοίλωμα προς τα κάτω.
Αμέσως μετά τοποθετούμε το μαχαίρι του ψαριού, εφόσον θα υπάρχει ψάρι στο μενού και αμέσως μετά το μαχαίρι του κρέατος. Η κόψη των μαχαιριών, βλέπει προς το πιάτο. Αριστερά από το πιάτο, τοποθετούμε, από έξω προς τα μέσα, τα πιρούνια του ορεκτικού, του ψαριού και του κρέατος, με τα δόντια προς τα επάνω. Πίσω από το πιάτο - από την επάνω πλευρά, με την λαβή αριστερά, βάζουμε το πιρούνι του φρούτου. Δίπλα του με την λαβή δεξιά, τοποθετούμε το μαχαίρι του φρούτου. Αμέσως πιο κάτω, με την χειρολαβή δεξιά, τοποθετούμε το κουταλάκι του γλυκού, με το κοίλωμα προς τα κάτω. Τα ποτήρια μπαίνουν δεξιά από το πιάτο του φρούτου και πάνω από τα μαχαίρια. Τα ποτήρια ανταποκρίνονται στα είδη που θα σερβιριστούν στο γεύμα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ποτήρι σαμπάνιας, χωρίς να έχουμε προβλέψει σερβίρισμα σαμπάνιας. Τοποθετούμε από δεξιά, με την σειρά, το ποτήρι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το πρώτο σερβίρισμα.
Και ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι! Δυο καλοί φίλοι που είχαμε καιρό πολύ να δούμε! Καφεδάκι στο μπαλκόνι, η ώρα περνά και πρέπει κάτι να τσιμπήσουμε... Ωχ, με αυτή τη ζέστη, ποιος κάθεται να μαγειρέψει!
Μια γρήγορη ματιά στο ψυγείο και το ΕΡΓΟΝ μας έβγαλε ασπροπρόσωπους!
Στήνουμε στα γρήγορα μια ωραία ποικιλία με εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικά αλλαντικά! Μερικές φέτες - Γαλοπούλα ψητή και καπνιστή, Σαλάμι αέρος «Καραμέλα», Σουτζούκι Κωνσταντινουπολίτικο, Μπριζόλα Χοιρινή Καπνιστή και Ριγανάτη και φυσικά Παστουρμάς Μοσχαρίσιος από πλάτη!
Λίγο πατέ μαύρης ελιάς επίσης από το ΕΡΓΟΝ, τον οποίο μπορούμε να διαφοροποιήσουμε ανάλογα με την όρεξη μας προσθέτοντας λίγο λεμόνι, λίγο κρεμμύδι η λίγη πάπρικα!
Λίγο καραμελωμένο κρεμμύδι ή ακόμα και λίγη μουστάρδα, θα συμπληρώσουν όμορφα το πλατό. Ψωμάκι πολύσπορο, παραδοσιακά ψημένο, χωριάτικη μπαγκέτα, που ταιριάζει ιδανικά, με όλα τα αλλαντικά, από τον καταπληκτικό φούρνο ΚΟΥΚΟΥΜΕΡΙΑ στην Τούμπα.
Μια εξαιρετική ποικιλία Ελληνικών αλλαντικών, με εξαιρετικά ψωμιά, θέλει δίπλα της και μια παγωμένη μπύρα! Αν με ρωτήσετε? Εμείς την συνοδέψαμε με μια AMSTEL RADLER με Ginger και Lime, στην υγειά σας!
Εάν δεν πρόκειται να σερβιριστεί σούπα, η πετσέτα τοποθετείται στο ρηχό πιάτο. Στα φιλικά, οικογενειακά τραπέζια, οι πετσέτες μπορούν να μπουν μέσα στο ποτήρι των καλεσμένων. Εάν δεν υπάρχει πιατάκι ψωμιού, τοποθετείται πάνω από την πετσέτα. Το πιατάκι του ψωμιού, μπαίνει δεξιά από τον καθήμενο καλεσμένο. Εάν δεν υπάρχει τραπεζομάντηλο, το πιατάκι του ψωμιού είναι απαραίτητο. Το ψωμί, είναι το μόνο βρώσιμο αγαθό, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, πριν καθίσουν οι καλεσμένοι μας. Προσοχή, δεν είναι όμορφο, να υπάρχουν σερβίτσια η σκεύη στρωμένα, τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. π.χ. Σερβίτσιο ψαριού, χωρίς να υπάρχει ψάρι στο μενού. Αντίθετα, αν έχουμε ψάρι και δεν έχουμε σερβίτσιο, χρησιμοποιούμε ένα κλασικό πιρούνι, το οποίο θα τοποθετηθεί δεξιά, μαζί με τα μαχαίρια. Βοηθητικά με το αριστερό χέρι, θα χρησιμοποιηθεί, ένα κομματάκι ψωμάκι.
Σε ένα τραπέζι 12 ατόμων, χρειαζόμαστε 6 ζεύγη αλατιέρες και τρείς κανάτες νερού. Τασάκι, δεν επιτρέπεται να υπάρχει στο τραπέζι, παρά μόνον, εάν ζητηθεί η εάν κάποιος ανάψει τσιγάρο. Το τασάκι θα απομακρυνθεί και πάλι από το τραπέζι, όταν τελειώσει το τσιγάρο.
Σας έχουμε και μια πεντανόστιμη πρόταση εφόσον πεταχτείτε μέχρι το ΕΡΓΟΝ ΑΓΟΡΑ στην Παύλου Μελά 42 την οποία δεν πρέπει να παραλείψετε.
Πέτουρα Αραβήσσου με Ραγού από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας!
Τα Πέτουρα είναι παραδοσιακά ζυμαρικά από την Αραβησσό με αυγό και γάλα, θα τα βρείτε μόνο στα καταστήματα ΕΡΓΟΝ καθώς και σε επιλεγμένα delicatessen.
Ψιλοκομμένο και σιγομαγειρεμένο ραγού, από επιλεγμένα χοιρινά και μοσχαρίσια κρέατα, ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη και τριμμένη φέτα από την Μυτιλήνη σερβιρισμένο σε χειροποίητα σκεύη! Θα τα βρείτε όλα στο παντοπωλείο ΕΡΓΟΝ ή μπορείτε να το απολαύσετε και επιτόπου μαγειρεμένα με αγάπη και μεράκι!
Σαμ Ζάκ Λεβή
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
Πως κάθονται οι καλεσμένοι στο τραπέζι και με ποιά σειρά σερβίρονται.
Πως στρώνουμε το τραπέζι
Απλώνουμε αρχικά μια κουβέρτα πικέ ή ένα κάλυμμα ΄΄μολοτόν΄΄ . Αυτό έχει να κάνει με την μείωση του θορύβου των πιάτων και των μαχαιροπήρουνων, αλλά και την αίσθηση απαλότητας που προσδίδει πολυτέλεια. Στην καθορισμένη για κάθε καλεσμένο θέση, τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο. Εάν στο μενού πρόκειται να σερβιριστεί σούπα, θα μπει ένα βαθύ πιάτο, επάνω από το ρηχό. Δεξιά από το πιάτο, από έξω προς τα μέσα, βάζετε με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, τα μαχαιροπήρουνα. Πρώτα το κουτάλι, εάν σερβιριστεί σούπα, με το κοίλωμα προς τα κάτω.
Αμέσως μετά τοποθετούμε το μαχαίρι του ψαριού, εφόσον θα υπάρχει ψάρι στο μενού και αμέσως μετά το μαχαίρι του κρέατος. Η κόψη των μαχαιριών, βλέπει προς το πιάτο. Αριστερά από το πιάτο, τοποθετούμε, από έξω προς τα μέσα, τα πιρούνια του ορεκτικού, του ψαριού και του κρέατος, με τα δόντια προς τα επάνω. Πίσω από το πιάτο - από την επάνω πλευρά, με την λαβή αριστερά, βάζουμε το πιρούνι του φρούτου. Δίπλα του με την λαβή δεξιά, τοποθετούμε το μαχαίρι του φρούτου. Αμέσως πιο κάτω, με την χειρολαβή δεξιά, τοποθετούμε το κουταλάκι του γλυκού, με το κοίλωμα προς τα κάτω. Τα ποτήρια μπαίνουν δεξιά από το πιάτο του φρούτου και πάνω από τα μαχαίρια. Τα ποτήρια ανταποκρίνονται στα είδη που θα σερβιριστούν στο γεύμα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ποτήρι σαμπάνιας, χωρίς να έχουμε προβλέψει σερβίρισμα σαμπάνιας. Τοποθετούμε από δεξιά, με την σειρά, το ποτήρι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το πρώτο σερβίρισμα.
Και ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι! Δυο καλοί φίλοι που είχαμε καιρό πολύ να δούμε! Καφεδάκι στο μπαλκόνι, η ώρα περνά και πρέπει κάτι να τσιμπήσουμε... Ωχ, με αυτή τη ζέστη, ποιος κάθεται να μαγειρέψει!
Μια γρήγορη ματιά στο ψυγείο και το ΕΡΓΟΝ μας έβγαλε ασπροπρόσωπους!
Στήνουμε στα γρήγορα μια ωραία ποικιλία με εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικά αλλαντικά! Μερικές φέτες - Γαλοπούλα ψητή και καπνιστή, Σαλάμι αέρος «Καραμέλα», Σουτζούκι Κωνσταντινουπολίτικο, Μπριζόλα Χοιρινή Καπνιστή και Ριγανάτη και φυσικά Παστουρμάς Μοσχαρίσιος από πλάτη!
Λίγο πατέ μαύρης ελιάς επίσης από το ΕΡΓΟΝ, τον οποίο μπορούμε να διαφοροποιήσουμε ανάλογα με την όρεξη μας προσθέτοντας λίγο λεμόνι, λίγο κρεμμύδι η λίγη πάπρικα!
Λίγο καραμελωμένο κρεμμύδι ή ακόμα και λίγη μουστάρδα, θα συμπληρώσουν όμορφα το πλατό. Ψωμάκι πολύσπορο, παραδοσιακά ψημένο, χωριάτικη μπαγκέτα, που ταιριάζει ιδανικά, με όλα τα αλλαντικά, από τον καταπληκτικό φούρνο ΚΟΥΚΟΥΜΕΡΙΑ στην Τούμπα.
Μια εξαιρετική ποικιλία Ελληνικών αλλαντικών, με εξαιρετικά ψωμιά, θέλει δίπλα της και μια παγωμένη μπύρα! Αν με ρωτήσετε? Εμείς την συνοδέψαμε με μια AMSTEL RADLER με Ginger και Lime, στην υγειά σας!
Πως τοποθετούνται οι πετσέτες
Εάν δεν πρόκειται να σερβιριστεί σούπα, η πετσέτα τοποθετείται στο ρηχό πιάτο. Στα φιλικά, οικογενειακά τραπέζια, οι πετσέτες μπορούν να μπουν μέσα στο ποτήρι των καλεσμένων. Εάν δεν υπάρχει πιατάκι ψωμιού, τοποθετείται πάνω από την πετσέτα. Το πιατάκι του ψωμιού, μπαίνει δεξιά από τον καθήμενο καλεσμένο. Εάν δεν υπάρχει τραπεζομάντηλο, το πιατάκι του ψωμιού είναι απαραίτητο. Το ψωμί, είναι το μόνο βρώσιμο αγαθό, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, πριν καθίσουν οι καλεσμένοι μας. Προσοχή, δεν είναι όμορφο, να υπάρχουν σερβίτσια η σκεύη στρωμένα, τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. π.χ. Σερβίτσιο ψαριού, χωρίς να υπάρχει ψάρι στο μενού. Αντίθετα, αν έχουμε ψάρι και δεν έχουμε σερβίτσιο, χρησιμοποιούμε ένα κλασικό πιρούνι, το οποίο θα τοποθετηθεί δεξιά, μαζί με τα μαχαίρια. Βοηθητικά με το αριστερό χέρι, θα χρησιμοποιηθεί, ένα κομματάκι ψωμάκι.
Σε ένα τραπέζι 12 ατόμων, χρειαζόμαστε 6 ζεύγη αλατιέρες και τρείς κανάτες νερού. Τασάκι, δεν επιτρέπεται να υπάρχει στο τραπέζι, παρά μόνον, εάν ζητηθεί η εάν κάποιος ανάψει τσιγάρο. Το τασάκι θα απομακρυνθεί και πάλι από το τραπέζι, όταν τελειώσει το τσιγάρο.
Σας έχουμε και μια πεντανόστιμη πρόταση εφόσον πεταχτείτε μέχρι το ΕΡΓΟΝ ΑΓΟΡΑ στην Παύλου Μελά 42 την οποία δεν πρέπει να παραλείψετε.
Πέτουρα Αραβήσσου με Ραγού από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας!
Τα Πέτουρα είναι παραδοσιακά ζυμαρικά από την Αραβησσό με αυγό και γάλα, θα τα βρείτε μόνο στα καταστήματα ΕΡΓΟΝ καθώς και σε επιλεγμένα delicatessen.
Ψιλοκομμένο και σιγομαγειρεμένο ραγού, από επιλεγμένα χοιρινά και μοσχαρίσια κρέατα, ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη και τριμμένη φέτα από την Μυτιλήνη σερβιρισμένο σε χειροποίητα σκεύη! Θα τα βρείτε όλα στο παντοπωλείο ΕΡΓΟΝ ή μπορείτε να το απολαύσετε και επιτόπου μαγειρεμένα με αγάπη και μεράκι!
Σαμ Ζάκ Λεβή
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
Πως κάθονται οι καλεσμένοι στο τραπέζι και με ποιά σειρά σερβίρονται.